Ministarstvo branitelja odgovorilo Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja

MINISTARSTVO obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti odgovorilo je danas Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, nezadovoljnom što njihov predstavnik nije ušao u radnu grupu za izradu novog zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji, da je predstavnike braniteljskih udruga u radnu skupinu izabrala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a ne Ministarstvo.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Saveza Josip Jugec rekao je da je Savez nezadovoljan odnosom novog ministarstva branitelja prema njima, najviše zbog toga što predstavnici Saveza nisu uključeni u radnu skupinu za izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

U svom priopćenju Ministarstvo navodi da je 2. veljače od Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, čiji je član i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja, zatražilo da predlože svoje predstavanike u spomenutu radnu skupinu, te da je Koordinacija 6. veljače izvijestila Ministarstvo da će njihovi predstavnici u toj skupini biti Tomislav Merčep i Petar Kovaček.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ističe da, kao tijelo izvršne vlasti, mora poštivati punu samostalnost djelovanja nevladinih organizacija, te da je "u najmanju ruku iznenađeno što su primjedbe Saveza upućene na adresu Ministarstva".

Ministarstvo ističe da ostaje i dalje otvoreno za sve konstruktivne prijedloge u izradi novog zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji, uključujući i prijedloge Saveza, te da želi da novi zakon bude donesen konsenzusom svih socijalnih partnera i političkih stranaka.

Pročitajte više