Ministarstvo financija: Na granicama nema problema

MINISTARSTVO financija i Carinska uprava demantirali su izjave čelnika Sindikata carinika o navodnom kaotičnom stanju na granicama, ustvrdivši da na graničnim prijelazima nema nikakvih problema te da se carinska služba u potpunosti odvija prema zakonima.

Ministarstvo je u današnjem priopćenju za javnost izjave čelnika Sindikata carinika, izrečene na jučerašnjem sastanku Carinskog sindikata u Šibeniku, ocijenilo "nekorektnim, neprofesionalnim i neistinitim".

Predsjedništvo Carinskog sindikata zatražilo je jučer od ministra financija Mate Crkvenca da do 10. svibnja, do roka kojeg je, kako su istaknuli, sam odredio, ispuni zaključke u čijem je definiranju i sam sudjelovao. Odnosi se to na reformu carinskog sustava, izradu studije za beneficirani radni staž carinika, ispunjavanje odredbi kolektivnog ugovora, ostvarivanje prava zaštite na radu, obvezu određivanja cijene rada carinika za rad u smjenama te prekovremeni rad i dr. Ne ispune li se te obveze sindikat najavljuje štrajk za kraj svibnja. Istodobno su najavili podnošenje kaznenih prijava protiv ministra, tajnice Ministarstva i carinskih dužnosnika zbog, kako su naveli, zlouporabe položaja i nepoštivanja zakona - nezakonitim zapošljavanjem.

Ministarstvo financija, kao i ministar Mato Crkvenac i ravnatelj Carinske uprave Hrvatske Antun Uljar, demantirali su danas u priopćenju te izjave.

Pritom ističu da su plaće carinskih djelatnika i sada, u odnosu na stručnu spremu i godine radnog staža, u prosjeku veće nego za druge djelatnike Ministarstva financija.

Ministarstvo financija najoštrije osuđuje tvrdnje da je "stanje na granicama kaotično", navodeći da su te "neistine zapravo poziv na šverc svake vrste". No, smatraju u Ministarstvu financija, "to je istodobno i svojevrsni bumerang kojim sindikalni čelnici okrivljuju svoje članstvo da ne radi dobro svoj posao za koji je pristojno, redovito plaćeno".

"Carinski je sindikat pred izborima i sve ove objede na račun matične kuće, Ministarstva financija - Carinske uprave - možda su dio predizborne kampanje, ali Ministarstvo nikako ne može prihvatiti nikakvu predizbornu sindikalnu kampanju koja šteti interesima Hrvatske i njenih građana", navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Pročitajte više