Ministarstvo i Vrhovni sud primili izvješće o jednomjesečnom Budišinom dopustu

PREDSJEDNICA Županijskog suda u Gospiću Dubravka Rudelić potvrdila je danas da je ministrici pravosuđa Ani Lovrin i predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu proslijeđeno izvješće o prekidu izdržavanja kazne zatvora Vinka Budiše.

Podsjećamo, ministrica pravosuđa Ana Lovrin zatražila je jučer hitno izvješće predsjednice Županijskog suda u Gospiću o razlozima prekida izdržavanja kazne Vinka Budiše Mrkog. Osim Ministarstva pravosuđa, o tome je li Milanović puštanjem Budiše na slobodu prekršio zakon, pozabavit će se i Vrhovni sud.

Sudac Branko Milanović, koji se "proslavio" oslobađajućom presudom u slučaju tužbe za silovanje 28-godišnje američke košarkašice Ilishe Jarett pri čemu je gospićkog tajkuna Josu Mraovića proglasio nevinim izjednačivši guranje prsta u anus s rukovanjem, ovaj put donio je još jednu šokantnu odluku - ubojicu 19-godišnjaka poslao je na jednomjesečni dopust.

Vinko Budiša Mrki, koji je pravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora za ubojstvo 19-godišnjeg Milenka Đekića hicem u potiljak, posljednjih je dana, naime, viđen kako šeće Splitom i obilazi gradske ugostiteljske objekte. Milanović ga je, naime, pustio na jednomjesečni dopust, navodno zbog dolaska kćeri iz Amerike.

Milanovićeva odluka upitna je i iz razloga što 44-godišnji bivši specijalac iza sebe već ima povijest bjegunca.

Naime, zbog pogoršanja zdravlja prouzročenog PTSP-om, Županijski sud u Splitu mu je odobrio jednu odgodu izdržavanja kazne, no u lipnju prošle godine odbio je njegov zahtjev za još jednom odgodom i uputio ga na izdržavanje kazne.

Umjesto u zatvor, Budiša je otišao u zagrebačku psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan, odakle je nestao. Nešto kasnije uhvaćen je na slovenskoj strani graničnog prijelaza s Hrvatskom u Bregani i prepraćen u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu.

Budiša, koji je na slobodu pušten kako bi navodno provodio vrijeme s kćeri, uglavnom je na ulicama Splita viđen sam.

Slučaj i ranije izazivao kontroverze

Odluka kontroverznog suca Slavka Lozine, koji je bivšeg zapovjednika specijalaca Vinka Budišu osudio na četiri godine i jedanaest mjeseci zatvora za ubojstvo 19-godišnjeg Milenka Đekića, čime je Budiša kažnjen mjesec dana nižom kaznom od minimalne kazne propisane zakonom, u trenutku kada je donesena, u većini je medija proglašena skandaloznom.

Vrhovni sud potvrdio je u lipnju 2005. prvostupanjsku presudu suca Slavka Lozine, kojega je od strože kazne, kako su mediji također pisali, "spasilo" sudjelovanje u Domovinskom ratu, elementi PTSP-a, smanjena ubrojivost i činjenica to što je otac malodobnog djeteta. Sve u svemu, Lozina je za Budišu pronašao cijeli niz olakotnih okolnosti, ali niti jednu otegotnu.

Pročitajte više