Ministarstvo o studiji utjecaja na okoliš družbe Adria

MINISTARSTVO zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva reagiralo je na jučerašnju konferenciju ekološke udruge "EkoKvarner" na kojoj je prozvano da usprkos dogovoru ne namjerava na svojim internet stranicama u cjelosti objaviti Studiju utjecaja na okoliša za projekt Družba Adria, navodeći da u ovom trenutku ne želi o toj Studiji raspravljati na takav način.

Ministarstvo u priopćenju navodi da će uskoro biti imenovana komisija za procjenu utjecaja na okoliš toga projekta, kojoj, smatraju treba dati vremena da nesmetano obavi stručni posao.

Navode da su "Eko-Kvarneru" odgovorili da će Ministarstvo na svojim web stranicama objaviti samo sažetak Studije utjecaja na okoliš Družbe Adria jer je preopširna - ima 251 stranicu i 81 prilog sa 1500 stranica. Međutim, ukoliko Komisija odluči, Ministarstvo će otvoriti novi web na koji će staviti cjelokupnu Studiju utjecaja na okoliš Družbe Adria, ističu u Ministarstvu.

Glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević također je spomenula i zakonsku obvezu koja propisuje da će ta Studija u cjelosti biti data na javni uvid i javnu raspravu po županijama.

Inače Komisija, među ostalim, ima zadaću utvrditi je li Studija cjelovita i stručno utemeljena i prema potrebi tražiti dopune. Kada komisija utvrdi da je Studija u spomenutom smislu kompletna uputit će je na javni uvid i javnu raspravu. U toj će fazi Ministarstvo koristiti sve oblike informiranja javnosti i uključiti je u postupak javne rasprave, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u priopćenju.

Projektom Družba Adria planira se doprema nafte s naftnih polja u Rusiji naftodvodom preko šest zemalja do luke u Omišlju. Sporazum o tom projektu potpisala je bivša vlada 2002.

"Eko-Kvarner" protivi se tom projektu smatrajući da bi tankeri u naše more dopremili i balastne vode te time narušili jadranski ekosustav.

(Hina) pp/xbma ysšh

Pročitajte više