Ministarstvo poljoprivrede: rizici od poplava izuzetno visoki

Rizici od poplava u Hrvatskoj izuzetno su visoki, upozorava se u Izvješću o stanju sustava obrane od poplava, koje je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. L

U prilog takvom upozorenju Ministarstvo navodi da postojeći zaštitni sustavi najvećim dijelom nisu dovršeni, da je uređeno svega 15-ak posto bujičnih slijevova, da gotovo i nema raspoloživa novca za sanacije, rekonstrukcije i daljnji razvoj zaštitnih sustava.

Od gotovo četiri tisuće kilometara državnih vodotoka, potpuno je uređeno tek nešto više od trećine, a od 16.800 kilometara lokalnih, potpuno je uređena samo petina.

Posebne, pak, probleme u obrani od poplava predstavljaju minirana područja - samo na vodnom području Save minirano je 186 kilometara, zatim stare i zapuštene crpne stanice te nedovoljno novca za pravovremeni popravak šteta što ih na objektima ostave velike poplave, suše, erozije.

Novac je, pak, stalni problem za sustav obrane od poplava - prošle i pretprošle godine proračunska sredstva za tu namjenu s prvotnih 225 milijuna rebalansom su smanjena na 187 milijuna kuna. Obećanje da će se razlika nadoknaditi u ovogodišnjem državnom proračunu nije održano - umjesto toga, iznos namijenjen redovitom održavanju sustava obrane od poplava praktično je prepolovljen.

Ministarstvo stoga upozorava da će, ne osiguraju li se potrebni financijski preduvjeti, sustav obrane od poplava doći u stanje kada će samo povoljne hidrološke prilike, dakle bez previše padalina, biti jamstvo sigurnosti sustava.

(Hina) xum yaz

Pročitajte više