Ministarstvo pravosuđa bez podataka o stvarnom stanju korupcije

MINISTARSVO pravosuđa planira provesti opsežno istraživanje stanja korupcije u Hrvatskoj jer je nacionalna strategija kojom se taj oblik kriminala pokušava suzbiti napravljena tek na istraživanjima percepcije korupcije, a ne na podacima o stvarnom stanju.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin danas je iznijela niz mjera koje su poduzete u provođenju antikorupcijskog programa od kraja ožujka kada ga je usvojio Hrvatski sabor. No, upitana bilježi li Ministarstvo pad korupcije od početka provođenja nacionalnog programa, ustvrdila je kako takvi podaci ne postoje te da se stvarno stanje korupcije tek mora utvrditi istraživanjem.

Građani smatraju da korupcije ima više nego što je ona zaista prisutna, no broj takvih nedjela koja se kazneno procesuiraju ipak je premalen, kazala je ministrica. Dodala je da Ministarstvo stoga želi smanjiti i percepciju građana o korupciji.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministrica je izvijestila i o postignućima u reformi pravosuđa, zakonskim izmjenama te infrastrukturnim projektima ministarstva poput uređenja "trgova pravdi" u Zagrebu i Splitu.

Po prvi su puta izneseni podaci o radu Pravosudne inspekcije, nakon čijih su rezultata nadzora ostavke podnijeli predsjednici općinskih sudova u Biogradu na moru i Benkovcu.

Inspekcija utemeljena početkom ove godine do danas je posjetila sedam općinskih sudova, u Kninu, Šibeniku, Bujama, Dubrovniku, Biogradu n/m, Benkovcu i Čakovcu te je na nekima utvrdila nedostatke u radu sudskih uprava, kazala je ministrica. No, pritom nije precizirala o kojim je nedostacima riječ.

Kazala je kako je i u posljednje vrijeme nastavljeno smanjenje broja sudskih zaostataka, posebice u ovršnim predmetima, potiču se alternativni načini rješavanja sporova te uređenje i digitalizacija zemljišnih knjiga.

U digitalni oblik do sada je prebačeno čak 75 posto svih zemljišno-knjižnih izvadaka, no tek nešto više od 20 posto ih je i verificirano, kazala je ministrica.

Upravo zbog uređenje gruntovnica, ali i zgrada brojnih sudova, edukacije sudaca i vansudskih miritelja te poticanja alternativnih načina rješenja sudskih sporova Ministarstvo pravosuđa dobilo je rekordni proračun koji je ove godine iznosio više od dvije milijarde kuna.

Za reformu pravosuđa i broje projekte, među kojima je i nekoliko investicija namijenjenih informatizaciji i kompjuterskom umrežavanju sudova, Ministarstvo je potrošilo i oko 12 milijuna eura iz europskih predpristupnih fondova, kazala je ministrica.

Pročitajte više