ministarstvo zdravstva donijelo pravilnik o sniženju cijena lijekova

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi donijelo je pravilnik po kojemu proizvođači i veletrgovci lijekovima moraju do početka kolovoza sniziti cijene tako da originalni lijekovi budu 15, a generički 30 posto jeftiniji od istih lijekova u Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Češkoj.

Pravilnik o mjerilima za određivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvještavanja o cijenama na veliko objavljen je jučer u Narodnim novinama, a stupa na snagu idućeg ponedjeljka, nakon čega počinje 30-dnevni rok u kojem proizvođači i veletrgovci trebaju sniziti cijene. Cijene će se usklađivati jednom godišnje.

Cijene originalnih lijekova u Hrvatskoj su trenutno niže od cijena u razvijenim europskim zemljama za pet posto, a generičkih 15 posto, što je premalo s obzirom na BDP koji Hrvatska ostvaruje u usporedbi s tim zemljama.

Ministar zdravstva Andrija Hebrang izjavio je Hini da ima zakonsko pravo intervenirati u visinu cijena lijekova ako je ugrožena normalna opskrba lijekovima zbog koje bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sustava.

"Lani je plan potrošnje premašen za 600 milijuna kuna, a u prva tri mjeseca potrošnja je porasla za dodatnih 18 posto i to moramo zaustaviti ako ne želimo da do kraja godine dođe do urušavanja sustava", rekao je Hebrang.

Ministar je nezadovoljan dosadašnjim tijekom pregovora o sniženju cijena lijekova koje s farmaceutskom industrijom vodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

"Pravilnikom smo odredili gornju granicu cijena, a u pregovorima te putem javnih natječaja pokušat ćemo cijene dodatno smanjiti".

Hebrang smatra da proizvođači i veletrgovci mogu sniziti cijene lijekova budući da 99 posto njih svake godine ostvaruje visoku dobit.

Ako u roku 30 dana ne usklade cijene s pravilnikom, prema skali za preračun cijena, proizvođači i veletrgovci neće moći sudjelovati na tržištu lijekova. Nadzor poštivanja pravilnika provodit će HZZO, a svaki prekršaj bit će prijavljen Ministarstvu zdravstva.

U Plivi su, prema prvim reakcijama, iznenađeni donošenjem pravilnika s obzirom na pregovore koji se o sniženju cijena odvijaju u HZZO-u. Ako na taj način dođe do sniženja cijena jeftinih Plivinih lijekova u toj kompaniji spominju mogućnost povlačenja takvih lijekova s tržišta.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više