Ministri o regionalnoj suradnji

UNAPREĐENJE regionalne suradnje i suradnja u procesu pridruživanja u članstvo u Europskoj uniji i NATO-u bile su teme neformalnog susreta ministara vanjskih poslova Makedonije, Hrvatske, Albanije, BiH, SiCG i Francuske koji je u petak održan u Makedoniji, na Ohridu.

"Razgovarali smo o razvoju i suradnji cijele ove regije u svezi priprema za priključivanje EU, a uspjesi Hrvatske istaknuti su kao primjer i model koji trebaju slijediti ostale zemlje", izjavio je hrvatski ministar Miomir Žužul.

Francuski šef diplomacije Michael Barnier, navodeći zadaće koje zemlje moraju obaviti na putu u EU, potvrdio da je Hrvatska najviše uznapredovala u reformama naglasivši da svaka zemlja sama mora kročiti na putu za EU.

Barnier je pritom obećao i potporu EU zemljama u regiji i ustvrdio da će 53 projekta u vrijednosti od 4 milijarde dolara biti realizirana u zemljama jugoistočne Europe.

Sljedeći susret ministara vanjskih poslova regije, uz sudjelovanje ministra neke od ključnih zemalja Europske unije, održat će se, prema najavama, u Tirani.

Pročitajte više