Ministri uvjeravaju i sebe i javnost da Vlada funkcionira: "Iza nevremena dolazi bonaca"

Foto: FAH

DA VLADA funkcionira i radi tvrde njeni ministri, koji se doduše u zadnje vrijeme ne susreću na sjednici vlade. Odluke se donose telefonski, a poruke šalju putem medija. Da je sve zamrlo i institucije ne funkcioniraju - jasno je i sindikatima i poslodavcima.

Ministar financija Zdravko Marić, iz kvote HDZ-a, vjeruje u zacrtane planove Vlade i dovršetak započetih poslova, bez odgoda i kašnjenja, a ima i premijerovu podršku.

"Mislim da smo složili jedan kvalitetan plan i program. Tu je sigurno on kao prvi u Vladi imao svog obola. Sav fokus koji sam si zadao kao ministar financija naišlo je na njegovu i podršku svih članova vlade", kaže Marić. S nestranačkim premijerom rado bi, u svojoj fotelji, nastavio ministar gospodarstva Mostov Tomislav Panenić.

"Ne samo nestranačkog premijera koji je stručan i može naglasiti tu ekonomsku komponentu, da s epojača rad na njoj, da se odmaknemo od politike. Imali smo to iskustvo u ovom vremenu i ja kažem da to iskustvo trebamo nastaviti". Da Vlada radi potpuno normalno, uvjerava Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje, ali nije znao reći hoće li ovoga tjedna biti sjednice Vlade..

"Običan radni dan"

"Nema stajanja, radimo kao da je običan dan. Danas je radni dan", kaže Panenić.

Pa iako je radni dan i ministri se raštrkali, sjednica GSV-a nije održana. Nije bilo kvoruma, a zakazali su upravo vladajući. Poslodavci i sindikati podsjećaju trojac Orešković-Karamarko-Petrov da su dali potporu socijalnom dijalogu i uključivanju socijalnih partnera no čini se da je na tome i stalo. U gotovo pet mjeseci, vijeće se sastalo samo tri puta. Sjednice povjerenstava GSV-a nerijetko se otkazuju zbog nedostatka kvoruma.


"Ja bih htio da vi procijenite. Vidite da Vlada funckionira, da je ministar na svom radnom mjestu...Premijer ima podršku onih koji ga podrže u Saboru i Vladi", poruka je ministra poljoporivrede Davora Romića, iz Mostove kvote.Kako će se razriješiti nikad viđena kriza vlasti, pitali su novinari kontrovernog ministra kulture, HDZ-ovog Zlatka Hasanbegovića.

"Sada smo u razdoblju intenzivnih konzultacija i rasprava što je najbolje za hrvatsku državu, što je najbolje za demokraciju i što je najbolje za stabilnost i politički život", rekao je Hasanbegović. A onda će nas izvijestiti o odlukama. Ministar Darko Horvat podsjeća na dogovor u HDZ-u.

"Nakon nevremena - bonaca"

"Prvo ćemo pokušati Vladu presložiti, doći do jedne nove većine u Saboru. Ako to ne uspije, ako će biti previše oponenata onda se ide na nove izbore".

Koji će biti daljni potezi Mosta? Tomislav Panenić kaže:

"Na Nacionalnom vijeću Mosta o tome nismo raspravili", kazao je. Rasplet krize meteorološki predviđa HDZ-ov ministar prometa Oleg Butković.

"Iza nevrimena i dolazi bonaca i nemirnog mora, evo to je moja izjava, bog". Nadamo se samo da će bonaca brzo, u interesu zemlje, jer građanima je, pokazuju to ankete, dosta ovog kaosa i pogrešnog smjera u kojem Vlada ide.

Pročitajte više