Ministrica Grabar-Kitarović završila posjet Makedoniji

HRVATSKA ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović završila je u četvrtak službeni posjet Makedoniji, gdje je s najvišim makedonskim dužnosnicima razgovarala o suradnji dviju zemalja na njihovu putu prema Europskoj uniji.

"Mislim da smo imali sadržajno bogate i za obje države vrlo korisne razgovore", rekla je ministrica Grabar-Kitarović u telefonskom razgovoru za Hinu.

Ministrica se u srijedu u Skoplju sastala s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim, predsjednikom vlade Harijem Kostovim, potpredsjednicom vlade zaduženom za eurointegracije Radmilom Šećerinskom i ministricom vanjskih poslova Ilinkom Mitrevom.

U srijedu poslije podne, izaslanstvo hrvatskog ministarstva europskih integracija otputovalo je u Ohrid na redovite konzultacije sa Sektorom za europske integracije makedonske vlade, koje su završene u četvrtak prije podne.

Tijekom razgovora u Ohridu, hrvatska je strana podrobno izvijestila predstavnike makedonske vlade o procesu odgovora na upitnik Europske komisije. Makedonija očekuje upitnik Europske komisije polovicom idućeg mjeseca i stoga je iznimno zainteresirana znati kako je Hrvatska obavila taj vrlo složeni posao.

Odgovori na upitnik jedan su od glavnih elemeneta na temelju kojih Europska komisija ocjenjuje aplikaciju neke zemlje za članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatska ministrica je rekla da se razgovaralo i o nizu drugih pitanja vezanih za europske integracije, posebice o jačanju apsorpcijskih sposobnosti za pomoć iz Europske unije.

Dogovoren je nastavak intenzivne međusobne razmjene i iskustava, posebice na tehničkoj razini u vezi s pridruživanjem Europskoj uniji.

Pročitajte više