Ministrica Obuljen za pripremu trodnevnog skupa o kulturi zaradi više od 200.000 kuna

Foto: FaH

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek prošlog tjedna je predala svoju imovinsku karticu. Iako se po imovini ne ističe od svojih kolega, zainteresirala nas je činjenica da ministrica, osim svoje redovne plaće, godišnje zaradi 206.310,00 kuna od "drugog dohotka", kako je sama navela.

"Primitak od 206.310,00 kuna je ostvaren od 'Arts Council Malta' kao honorar isplaćen dr.sc. Nini Obuljen Koržinek, programskoj direktorici Svjetskog samita kulture koji je u listopadu ove godine održan na Malti", stoji u odgovoru Ministarstva kulture na naš upit.

'Svjetski samit umjetnosti i kulture' održavao se od 18. do 21. listopada na Malti, u vrijeme dok je novoj ministrici povjerenje izglasavao Sabor.

Iz Hrvatske nitko ne financira ovaj samit


U svojoj imovinskoj kartici Obuljen navodi da je ovo prihod na godišnjoj razini, a na internetskim stranicama Svjetskog samita kulture i dalje je navedena kao programska direktorica pa se može pretpostaviti da će se njen angažman nastaviti.

Među sponzorima samita su većinom zaklade i vlade, odnosno ministarstva kulture. Osim domaćina Malte, financijski prihodi samita stižu iz Australije, Velike Britanije, Zaklade Azija - Europa, Europske kulturne zaklade, Zaklade Commonwealth i drugih. Donacije hrvatskih kulturnih institucija ovom događaju nismo mogli pronaći pa stoga sumnja u potencijalni sukob interesa nema temelja. Ipak, ministrica kao članica Vlade, za bilo koji poslovni angažman van djelokruga ministarskih poslova, mora imati i suglasnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Pročitajte više