Ministrica pravosuđa povoljnim ocijenila rad zagrebačke gruntovnice

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt povoljnim je ocijenila rad zemljišnoknjižnog odjela zagrebačkog Općinskog suda, ustvrdivši da postignuti rezultati jamče ostvarenje cilja, a to je da zagrebačka gruntovnica nema zaostataka i neriješenih predmeta, priopćilo je danas Ministarstvo pravosuđa.

Ministrica je, na redovitom sastanku u okviru praćenja rada zagrebačkog zemljišnoknjižnog odjela, primila izvješće po kojemu je 15. travnja bilo ukupno 109.438 neriješenih predmeta, što znači da je od početka rujna prošle godine taj broj smanjen za 31.591 predmet.

Što se tiče informatizacije zemljišnoknjižnih uložaka, do sredine travnja iz glavne je knjige od ukupno 153.000 uložaka u bazu podataka uneseno njih 111.313, odnosno 73 posto svih zemljišnoknjižnih uložaka. Trenutni prosjek unosa je oko 350 uložaka dnevno, a tim će intenzitetom, kažu u Ministarstvu, unos svih podataka biti dovršen do početka studenoga.

U digitalnu je formu, pak, pretvoreno ukupno 35.184 zemljišnoknjižna uloška ili 23 posto svih uložaka, a prije uvođenja novih radnih mjera u zagrebačkoj gruntovnici, odnosno do početka rujna prošle godine digitalizirano je bilo svega 11.600 uložaka.

Od ukupno 310 tisuća neprepisanih i neotpravljenih zemljišnoknjižnih odluka koje nisu otpremane unazad devet godina, od 1. rujna prošle do 15. travnja ove godine prepisano je i otpremljeno 130 tisuća predmeta, a taj će posao, tvrde u Ministarstvu, biti dovršen najkasnije do početka srpnja.

Ministrica se na sastanku upoznala i s daljnjim aktivnostima zagrebačkog zemljišnoknjižnog odjela vezano uz početak rada na obnovi zemljišnjih knjiga za općine Centar i Trešnjevka, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xtr yso

Pročitajte više