MINISTRICA ZA EUROPSKE INTEGRACIJE U POSJETU VELIKOJ BRITANIJI I LUKSEMBURGU

Hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda GrabarKitarović u utorak je posjetila London, a u srijedu Luksemburg, gdje je razgovarala o položaju Hrvatske u procesu pristupanja EUu, priopćilo je u srijedu Ministarstvo za europske integracije.

Prilikom jednodnevnog radnog posjeta Luksemburgu u srijedu Grabar-Kitarović se sastala s potpredsjednicom luksemburške vlade i ministricom vanjskih poslova Lydijom Polfer.

Polfer je naglasila punu potporu svoje zemlje Hrvatskoj, kako političku tako i tehničku, na putu prema punopravnom članstvu u EU-u, navodi se u priopćenju Ministarstva za europske integracije.

U sklopu posjeta potpisan je i Protokol o pomoći Luksemburga projektu razminiranja Mošćenica-obradive površine u iznosu od 100,000 eura. Također je s uglednim Europskim institutom za javnu upravu (EIPA), u sklopu luksemburške tehničke pomoći, dogovorena mogućnost suradnje u pripremi hrvatske državne uprave za pregovore o punopravnom članstvu, kao i u reformi pravosuđa.

U utorak je hrvatska ministrica, navodi se u priopćenju Ministarstva za europske integracije, boravila u jednodnevnom službenom posjetu Londonu, gdje se susrela s britanskim ministrom za Europu Denisom MacShaneom, savjetnikom za europsku politiku premijera Tonyja Blaira Stephenom Wallom, te direktorom za Europu pri britanskom ministarstvu vanjskih poslova, Kimom Darrochom.

Na sastancima u britanskom ministarstvu vanjskih poslova izražena je jasna potpora Velike Britanije očekivanjima Hrvatske od sastanka Europskog vijeća u lipnju ove godine, tj. stjecanja statusa države kandidatkinje i određivanje datuma otpočinjanja pregovora za punopravno članstvo u EU, dodaje se u priopćenju.

Također je razmotrena dosadašnja iznimno uspješna suradnja dviju država u procesu hrvatskog približavanja EU. S obzirom da je Velika Britanija najveći bilateralni partner Ministarstva europskih integracija, ministrica Grabar-Kitarović je ponovila odlučnost hrvatske Vlade da nastavi ispunjavati sve uvjete za punopravno članstvu istom dinamikom. To se odnosi i na daljnju punu suradnju s Haškim sudom, priopćeno je.

U razgovorima s potpredsjednicom luksemburške vlade i britanskim dužnosnicima uočena je uloga Hrvatske u stabilizaciji regije, priopćeno je iz Ministarstva.

Kako je dosadašnje približavanje Hrvatske EU-u prepoznato kao motivirajući čimbenik za provođenje reformi u ostalim državama procesa stabilizacije i pridruživanja, Grabar-Kitarović je naglasila da Hrvatska namjerava ne samo zadržati već i pojačati postojeći stupanj suradnje s ostalim državama u regiji, navodi se u priopćenju Ministarstva.

(Hina) xpp/xbis ydv

Pročitajte više