Ministrica Župan Rusković u Splitu

MINISTRICA turizma Pave Župan Rusković rekla je danas turističkim djelatnicima Splitskodalmatinske županije da ne treba snižavati cijene pod pritiskom tržišta iako je situacija teška.

Na sastanku u Splitu ministrica je rekla da je u "zemljama iz kojih dolazi najviše turista u Hrvatsku trenutačno recesija koja je mnoge nekada uspješne tvrtke dovela pred stečaj pa je logičan pritisak na nas za smanjenje cijena. No, to niti bi nama dovelo goste, niti bi njima pomoglo, a naš bi turizam razbolilo", ustvrdila je.

Naš je cilj kvaliteta i cijena primjerena toj kvaliteti, a najveći nam je broj hotela na razini da se možemo tako ponašati, rekla je ministrica. Ocijenila je da je velik problem našeg turizma edukacija kadra jer iza nas je 13 godina u kojima nije bilo normalnog poslovanja i turističke tvrtke nisu mogle investirati u izobrazbu kadrova.

Od inozemnim partnera nema nekih velikih primjedaba, osim na građevinske radove i buku usred sezone, što jest veliki problem. Na ceste se naši gosti ne žale jer vide da se grade. Uz to, glavna se primjedba odnosi na manjak sadržaja. Ministrica je upozorila da privatizacija za sada stoji i čeka izmjene zakona, a o kvalitetnoj privatizaciji ovisi puno toga u našoj turističkoj budućnosti. U proceduri je i zakon o turističkim zajednicama, ali ministrica kaže kako nije sigurna da će taj zakon proći u Saboru jer "postoje lobiji koji se protive promjeni regionalnog ustroja turističkih zajednica".

Nažalost, situacija u proračunu ne omogućava još sniženje PDV-a, ali od 2005. godine planiramo uvesti diferenciranu stopu PDV-a za hotelski i ostali smještaj, kazala je.

Direktor hotelskog poduzeća "Modra špilja" iz Komiže Edo Bogdanović ministricu je upozorio na to da od listopada prošle godine županijska ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode nije raspisala natječaj za koncesiju, odnosno upravljanje "Modrom špiljom" na Biševu. Turistički djelatnici s Visa svakodnevno se suočavaju s gostima koji bi špilju željeli posjetiti ali im oni zbog toga prijevoz ne smiju organizirati, a onima koji svojim brodovima posjećuju špilju nitko ne naplaćuje ulaznicu. Ministrica je rekla kako je sramota što se to do sada nije riješilo.

Na pitanje novinara o projektu Ministarstva obnove i graditeljstva "Sto lučica na Jadranu", ministrica je kazala da se Ministarstvo turizma od početka protivi takvom betoniranju uvala jer turiste u Hrvatsku privlači netaknuta i čista priroda. Neka se lučice grade ako je u prostornom planu mjesta to predviđeno, no graditi u svakoj uvali bila bi nenadoknadiva pogreška, zaključila je Pave Župan Rusković.

Pročitajte više