Mir na pomolu: Medvjedev zapovjedio prestanak ratnih operacija u Gruziji

RUSKE agencije javljaju kako je predsjednik Dmitrij Medvjedev zapovjedio prestanak operacije "nametanja mira" u Gruziji.

Priopćenje Kremlja tvrdi kako je "gruzijski agresor dovoljno kažnjen" za svoj napad na Južnu Osetiju u petak koji je doveo do ruske vojne intervencije. Također se tvrdi da je postignut cilj uspostavljanja sigurnosti za stanovnike Južne Osetije.

Priopćenje dolazi nedugo nakon tiskovne konferencije na kojoj je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao kako Rusija "načelno" prihvaća prijedloge EU i OSCE o prekidu vatre.

Šef ruske diplomacije je, s druge strane, rekao kako je malo vjerojatno da će Rusija s Gruzijom pregovarati o trajnom rješenju krize sve dok je na vlasti predsjednik Mihail Saakašvili "kojem se više ne može vjerovati".

General Anatolij Nogovicin, zamjenik načelnika glavnog stožera ruskih oružanih snaga, je nedugo nakon predsjednikove objave priopćio kako ruske snage u Gruziji obustavljaju borbene operacije, ali će nastaviti s "izvidničkim operacijama".

Sarkozy i Medvjedev dogovorili mirovni plan

Medvjedev je svoju odluku donio neposrednu prije dolaska francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Moskvu. Francuski predsjednik je i prije dolaska rekao da je ruska odluka "dobra vijest".

Dva predsjednika su nakon međusobnog razgovora održali zajedničku tiskovnu konferenciju na kojoj su izložili mirovni plan od šest točaka koji bi trebao omogućiti uspostavljanje mira.

On predviđa obustavu svih borbenih djelovanja i obvezu svih strana da ubuduće neće koristiti silu, povlačenje gruzijskih snaga na mirnodopske položaje, povlačenje ruskih regularnih snaga iz Južne Osetije, neograničena dozvola djelovanja humanitarnim organizacijama te početak razgovora o konačnom statusu Abhazije i Južne Osetije.

Sarkozy će tijekom dana otputovati u Tbilisi radi razgovora s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem.

Gruzijski predsjednik objavio izlazak Gruzije iz Zajednice neovisnih država

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili se tijekom popodneva u Tbilisiju obratio masi od oko 50.000 ljudi te objavio kako Gruzija izlazi iz Zajednice neovisnih država (ZND), regionalne organizacije koja okuplja bivše republike SSSR-a (s izuzetkom baltičkih država koje su danas u EU).  Po Saakašvilijevim riječima, događaji prethodnih dana su pokazali da ZND ne služi nikakvoj svrsi te je pozvao druge bivše sovjetske republike da učine isto.

Gruzijske vlasti tvrde da ruske snage, usprkos objave prekida ratnih operacija, nastavljaju zračne udare po gruzijskim naseljima. Ministarstvo obrane Rusije je takve navode nazvalo "informativnim provokacijama".

Ruske vlasti navode da su ruski položaji duž crta povremeno izloženi gruzijskoj vatri iz streljačkog naoružanja.

Gruzijski premijer Lado Gurgenidze je, pak, rekao da je ruska objava "primljena na znanje", ali da smatra kako ona nije dovoljna da bi se moglo reći da je nastupio mir. Gruzija od Rusije traži da potpiše formalni sporazum o primirju.

Predsjednik gruzijskog parlamenta je, pak, rekao da su Suhumi i Chinvali - prijestolnice dviju odmetnutih gruzijskih pokrajina koje sada nadzire ruska vojska - "gruzijski Jeruzalem" te da "Gruzija neće čekati 2.000 godina da bi ih oslobodila".

Gruzijska vlada je uputila poziv svojim građanima na teritoriju pod ruskim nadzorom da ne surađuju s ruskim snagama.

Južna Osetija traži pripojenje Rusiji

Južna Osetija želi se pripojiti Sjevernoj Osetiji, koja je dio Ruske federacije pod nazivom Republika Alanija, javlja ruska agencija Ria-Novosti.

"Već smo više puta naglasili, a želim još jednom ponoviti - mi smo malen i podijeljen narod, što predstavlja problem, pa ćemo svakako zatražiti priključenje Sjevernoj Osetiji", poručio je Eduard Kojkoti, predsjednik Južne Osetije.

Podsjećamo, Oseti su kavkaski narod koji je smještena na razmeđi Europe i Azije, na sjevernoj i južnoj strani planinskog lanca, kojim se proteže gruzijsko-ruska granica. Južna Osetija svoju je prorusku orijentaciju i separatističke tendencije pokazivala još od 1922. godine, kada su Sovjeti to područje podijelili između Rusije i Gruzije.

Takve težnje rasplamsale su se 1990., kada se Južna Osetija jednostrano proglasila "sovjetskom republikom", ali odcjepljenje ne prihvaća gruzijski parlament te tada ukida i dotadašnju autonomnost područja. Separatizam se nastavlja i odnosi pobjedu, zbog neprekidne podrške Moskve. Zanimljivo je da su Rusi još onda Južne Osete podržali dajući im državljanstvo Ruske federacije.

Gruzijsko-ruski propagandni rat

Snimatelj nizozemskog RTL-a poginuo u Gruziji

Zbog gruzijsko-ruskog rata raseljeno 100 tisuća ljudi

Jutros je Gori bio metom ruskih zračnih napada, a Reutersov izvjestitelj je imao prilike vidjeti nesahranjena trupla.

BBC je tijekom dana zabilježio i topničke napade. BBC-jevi dopisnici nisu mogli potvrditi da se južno od grada nalaze ruske snage, ali zato nisu mogli vidjeti ni gruzijske snage. Sve što je od njih ostalo su olupine i napuštena vozila.


D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više