Mirovni pregovori o Cipru završili neuspjehom

UN je u utorak, nakon maratonskih razgovora između glavnog tajnika UN-a Kofija Annana s čelnicima ciparskih Grka i Turaka Tassosom Papadopoulosom i Raufom Denktashom objavio da su mirovni pregovori o okončanju podjele Cipra završili neuspjehom i da više neće biti pregovora.

´Nažalost ovi mirovni napori nisu bili uspješni. Stigli smo do kraja puta´, pročitao je nakon gotovo deset sati pregovora priopćenje glavnog tajnika UN-a njegov posebni izaslanik za Cipar Alvaro De Soto.

Čelnik ciparskih Turaka Rauf Denktash izjavio je kako je mirovni plan kojeg je predložio glavni tajnik UN-a ´neprihvatljiv´ za ciparske Turke te da je mirovni proces došao do kraja puta.

´Jasno je da neće biti moguće doći do potpunog sporazuma za Cipar prije nego vlada ciparskih Grka, koja je priznata međunarodno, ne potpiše ugovor u stupanju u EU 16. travnja´, dodao je.

Cipar je podijeljen od 1977. godine i turske invazije kada je zauzeta jedna trećina otoka kao odgovor na udar ciparskih Grka koji su tražili ujedinjenje s Grčkom.

Pročitajte više