Misija MMF-a Sloveniji preporučuje smanjenje inflacije

OPREZNA ekonomska politika, ali i sniženje inflacije kao priprema za ulazak u europski monetarni mehanizam ERM 2 glavni su ciljevi koje bi slovenska vlada trebala voditi iduće dvije godine, savjet je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su mandataru nove vlade Antonu Ropu i guverneru centralne banke Mitji Gaspariju dali njezini predstavnici prilikom redovnog godišnjeg savjetovanja.

´Sniženje inflacije nije samo zadaća monetarne politike. Potrebno je podržati koordinaciju relativnih cijena i konzervativnu fiskalnu politiku, a osobito politiku plaća´, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare šef misije MMF-a Biswajit Banerjee, upozorivši posebno na potrebu fleksibilne politike plaća i ukidanje indeksacije cijena.

Slovenija, kako su naglasili mandatar Rop i guverner Gaspari, namjerava do ulaska u EU kroz godinu i pol dana smanjiti inflaciju sa sadašnjih 7,5 posto najprije na 5,1 posto u idućoj, a onda na 4 posto u 2004. godini kako bi bila spremna za ulazak u europski sistem tečajeva koji je priprema za prihvaćanje eura kao zajedničke europske valute.

Pročitajte više