Mlada osječka dizajnerica autorica svečane odore za Papu

OSJEČANKA Jelena Havelka, dvadesetsedmogodišnja dizajnerica, izradila je misnicu, mitru i štolu za Svetoga Oca koju će nositi na euharistijskom slavlju u Osijeku, te misnice, štole i dalmatike za 300 svećenika koji će sudjelovati u obredu.

Diplomiranu dizajnericu angažirala je Đakovačka i srijemska biskupija, a izradba 300 svećeničkih misnica povjerena je đakovačkoj tekstilnoj tvrtki "Gerok".

Ta tvrtka strojno već veze misnice, štole i dalmatike za svećenike po zadanim motivima Jelene Havelke. Odjeća za Ivana Pavla II. izrađuje se ručnim zlatovezom, za koji je Jelena angažirala tri Osječanke.

"Misnica za Papu pravi se od zlatno bijelog brokata ravnomjerna uzorka, od čega je napravljena i mitra. Ima bortu od televaticane (originalnoga vatikanskog platna) na kojoj će biti zlatovezom ručno izvezeni motivi preuzeti te djelomice preinačeni sa slavonskih šamija", kazala je Jelena Havelka.

Dodaje kako joj je u izradbi misnice "osnovna ideja bila prikazati kršćanstvo najjačim grafičkim simbolom - križem" koji je ostvarila "spojem vertikale od zlatnog materijala te djelomično uokvirene biljne ornamentike koja tvori horizontalu". Njihovo križanje istaknuto je đakovačkim kristogramom iz 4. stoljeća koji tvori okosnicu misnice.

Na mitri Svetoga Oca zlatovezom će biti izrađeni motivi preuzeti s narodnih nošnja, rekla je u razgovoru za Hinu Jelena Havelka.

U izradbi svečane odore za Ivana Pavla II. poslužila sam se slavonskim motivima, kao što su vinova loza, grožđe i žito, dodala je. Na upit kako se osjeća radeći tako izazovan posao, rekla je: "Vjerujem da se u životu takva prilika jednom dobije i neobično sam ne samo sretna nego počašćena i ponosna zbog posla koji s ljubavlju radim."

Jelena Havelka zaposlena je kao dizajnerica interijera u salonu dizajnerskog namještaja "Themelia" u Osijeku, no kako kaže, "odjeća i moda su joj velika ljubav". Jelena govori engleski, španjolski, talijanski i njemački, a studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je s odličnim kao jedina iz generacije koju je komisija ocijenila s 5,00 iz diplomskog rada. Odabrana je za predstavnika generacije u tijeku svih godina studiranja. Nakon završena fakulteta s odličnim uspjesima položila je fotografiju i scenografiju na Arhitektonskom fakultetu, a kao najbolji stipendist grada Osijeka sudjelovala je u sklopu razmjene studenata u Španjolskoj na grafičkom dizajnu na Universidad Politecnica de Valencia. Sudjelovala je i u nizu međunarodnih projekata i izložaba.

Trenutačno joj je naveća želja upisati ugledni poslijediplomski studij u Londonu (Central St. Martins College of Art and Design).

Pročitajte više