Mladen Barišić prijeti čelnicima državnih firmi koji bi mogli svjedočiti protiv njega?

MLADEN BARIŠIĆ zvani "Torbar" bivši HDZ-ov rizničar preko svojih ljudi navodno je slao prijetnje šefovima javnih firmi koji bi ga mogli kompromitirati svojim iskazom! Barišić je, podsjećamo, pod istragom zbog afere Fimi-media, koja se počela raspletati uhićenjem šefice te firme Nevenke Jurak.

Osim zbog Fimi-medije, Barišić je navodno pod istragom i zbog izvlačenja novca iz HEP-a. Istražitelji vjeruju kako je u njegovo vrijeme HDZ izvlačio novac iz državnih firmi, te tako financirao stranačke aktivnosti, a usput su stigli napuniti i džepove. Prema neslužbenim saznanjima Jutarnjeg lista, Barišić u posljednje vrijeme čini sve što je moguće kako bi ublažio svoju ulogu u aferama koje su buknule nakon odlaska Ive Sanadera.

Zbog toga Barišić navodno vrši pritisak na određene menadžere i šefove javnih tvrtki koji su pristali na suradnju s istražiteljima, šaljući im poruke da ne pričaju previše ili da ublaže svoje iskaze. Barišićeve prijetnje već je ranije prijavio Damir Mihanović, bivši član uprave Croatia osiguranja, koji je prvi javno progovorio o famoznom sastanku u Vladi iz travnja 2007. godine.

Na tom su sastanku, prema Mihanovićevom svjedočenju, Sanader i Barišić naredili okupljenim šefovima javnih firmi da sklapaju ugovore s Fimi-medijom. Veći dio novca koji je Fimi-medija "zarađivala" od državnih firmi navodno se slivao u HDZ-ovu blagajnu, iako ni Nevenka Jurak nije ostala praznih džepova. Da su hrvatski poduzetnici morali plaćati "proviziju" HDZ-u ako su željeli dobivati unosne poslove od države, nedavno je priznao direktor Montinga Ljubo Bušić.

Pročitajte više