MO BiH ne može potvrditi da se Mladić skrivao u Han-Pijesku

ISTRAGA koju je provelo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine nije utvrdila postojanje dokaza da se jedan od najtraženijih ratnih zločinaca Ratko Mladić tijekom ljeta 2004. godine skrivao u objektima Vojske Republike Srpske a posebice u bunkerima kod Han-Pijeska, navode u utorak bosanskohercegovački dnevni listovi.

Prenoseći priopćenje Ministarstva obrane mediji podsjećaju da je istragu naložio Visoki predstavnik Paddy Ashdown te da su i on i drugi međunarodni dužnosnici u BiH u nekoliko navrata tvrdili kako je Mladić sve do nedavno uživao zaštitu vojske bosanskih Srba.

Glavni zapovjednik EUFOR-a britanski general David Leakey tako je proteklog vikenda u Banja Luci izjavio kako postoje dokazi da je Mladić ljetos bio u Han-Pijesku.

"Glavni inspektor kroz svoj rad nije mogao ničim potvrditi utemeljenost navoda da su podzemni vojni objekti na lokalitetu Crne Rijeke kod Han-Pijeska korišteni za ilegalne i antidaytonske aktivnosi skrivanja i potpore osobama optuženim za ratne zločine... a posebice za smještaj i skrivanje generala Ratka Mladića", stoji u priopćenju Ministarstva obrane BiH.

Glavni inspektor oružanih snaga BiH general Rizvo Pleh u razdoblju od 22. prosinca do 10. siječnja provjeravao je postupanja i zapovjedi svih postrojbi vojske RS koje su mogle biti povezane sa skrivanjem haaških optuženika na području Han-Pijeska. U nalazima istražnog povjerenstva navedeno je kako nisu pronađeni dokazi da je nekome izdana zapovjed za skrivanje ratnih zločinaca uključujući i Mladića.

Ovi nalazi nisu međutim dostatni kako bi predstavnici međunarodne zajednice izmijenili svije tvrdnje.

"Ured Visokog predstavnika (OHR) ima provjerene informacije da je Vojska RS u lipnju prošle godine skrivala generala Mladića u Han-Pijesku", izjavio je u ponedjeljak Ashdownov glasnogovornik Vedran Perišić iako nije izravno polemizirao sa stajalištima iz priopćenja Ministarstva obrane.

Podzemno sklonište kod Han-Pijeska na koje je bila usmjerena istraga nešto prije Božića stavljeno je pod puni nadzor pripadnika EUFOR-a u BiH.

Sam general Leakey je kazao kako će taj bunker građen kao atomsko sklonište biti zapečaćen baš kao i drugi slični objekti koji bi mogli poslužiti skrivanju optuženih za ratne zločine.

Foto: FAH

Pročitajte više