Moguće ukidanje zabrane rada nedjeljom

U SLJEDEĆIH 20 dana Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva donijet će odluku o izmjeni Zakona o trgovini. Jutarnji saznaje kako se planira ili potpuno ukidanje zabrane rada nedjeljom ili liberalizacija propisa koji određuju koje će trgovine raditi.

Ministarstvo od početka nije podržavalo zabrane koje su predlagali predstavnici sindikata, a koje je na kraju Sabor na prijedlog HSS-a prihvatio.

U Ministarstvu su isticali kako će se zabranom rada nedjeljom povećati inozemni shopping, te da nisu jasno postavljene granice o veličini trgovine dodajući kako bi moglo doći i do otpuštanja radnika i stagnacije te gospodarske grane.

Ako ne dođe do potpunog ukidanja zabrane rada nedjeljom, pretpostavlja se da će izmjenom Zakona veliki trgovački centri smjeti raditi nedjeljom.  Na raspravu u Sabor izmjene bi mogle doći već u veljači.

Predsjednica Sindikata trgovine Ana Knežević smatra kako bi se Zakon trebao primjenjivati mjesec dana, a tek onda bi se trebali sanirati eventualni nedostaci.

Do kraja siječnja i Ustavni sud trebao bi donijeti odluku slaže li se sa Zakonom o trgovini ili ne, no bez obzira na odluku Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva tražit će izmjene Zakona koji je unio kaos u društvo, piše Jutarnji list.

Pročitajte više