Bijes građana zbog neradne nedjelje

PRVA neradna nedjelja u Hrvatskoj izazvala je  ogorčenost većine potrošača, svjedoče među ostalim napisi u današnjim dnevnim novinama i reportaže HTV-a.

Razlozi su različiti: od ljutnje što su morali tražiti trgovinu koja radi, te zbog stava da nema smisla da trgovine ne rade nedjeljom.

1. siječnja stupio je na snagu Zakon po kojem na 5000 stanovnika smije raditi nedjeljom samo jedna trgovina, ne veća od 200 kvadratnih metara. Od oko 20.000 trgovina u Hrvatskoj, njih tek 850 jučer je smjelo raditi.

Taj novi raspored izazvao je žestoke rasprave, potragu za otvorenim trgovinama, te nestašicu kruha i ostalih namirnica već u rano nedjeljno jutro, pa su oni koji su se uputili do trgovine poslije 10-11 sati, primjerice, ostajali bez kruha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je Zakon na snagu stupio relativno brzo nakon izglasavanja, događalo se i da na 5000 stanovnika nije radila niti jedna trgovina, ili da u nekom naselju rade samo pekarnice, što se dogodilo u nekim osječkim, zagrebačkim, splitskim i riječkim naseljima.

U nekim gradovima radile su sve trgovine, npr. u Karlovcu, Dubrovniku, Makarskoj, Šibeniku, Malom Lošinju, itd. Lokalna uprava navedenih gradova donijela je odluku prema kojoj je u njima proglašena turistička sezona tokom cijele godine, te su sve trgovine smjele raditi.

U Đakovu jučer nije radila niti jedna trgovina. Prošlog tjedna je Gradsko poglavarstvo Đakova donijelo odluku prema kojoj osim kioska, i trgovina uz hotele, granične prijelaze i naplatne kućice uz autocestu, ni jedna trgovina u gradu ne smije raditi, piše Jutarnji list.

U većini hrvatskih gradova ljudi su najviše kupovali kruh, mlijeko i novine, a nakon nestanka kruha prvi na kupovnoj listi bili su brašno i kvas kako bi kod kuće umijesili kruh.

Velikim problemom kupci smatraju i to što neće znati koja će trgovina nedjeljom raditi, pa je i jučer većina hrvatskih građana morala tražiti otvorenu trgovinu.

Bijes građana nerijetko je išao na račun Crkve, na čiju je inicijativu izglasan. Tako su neki podsjetili na citat iz 1680. godine: "Hrvatski sabor ustade protiv trgovanja nedjeljom te pozove zagrebačkog biskupa Martina Borkovića neka crkvenim kaznama prisili ljude da se po nedjeljama Bogu mole, a ne da trguju."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara