Mogući angažmanu u Iraku povezana s poslovima

Izjava slovenskog premijera Janeza Janše o mogućoj promjeni odnosa njegove vlade prema angažmanu u Iraku mogla bi biti povezana s dobivanjem poslova u toj zemlji iako ju je oporba odmah napala kao potpuno pogrešnu.

Kako piše poslovni dnevnik "Finance", više je slovenskih tvrtki zainteresirano za dobivanje poslova u Iraku, ali to povezuju sa stabilizacijom nakon nedjeljnih izbora dok u Janšinoj izjavi vide signal prema SAD-u budući da je Slovenija jedina od država lani primljenih u NATO savez koja nije angažirana u Iraku.

"Mi smatramo da bi nazočnost slovenskih vojnika imala bitan utjecaj na nazočnost slovenskih poduzeća u toj državi", rekao je za "Finance" predstavnik logističke kompanije Viator-Vector koja je u Iraku već prisutna kao proizvođač jedne velike međunarodne tvrtke koja radi na remontu vozila.

Božo Cerar, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova, u petak je vanjskopolitičkom odboru parlamenta iza zatvorenih vrata ponovno objasnio razloge Janšine izjave o mogućem slanju nekoliko stručnjaka za pitanje sigurnosti u Irak, ali je ustvrdio da nikakva odluka još nije donesena i da slovenska politika prema Iraku nije promijenjena.

Slovenija će pažljivo pratiti prilike u Iraku i na osnovi toga donositi odluke o budućim koracima. No do promjene naše politike na tom području nije došlo, izjavio je nakon sastanka predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Jerovšek.



(Hina) xlfia ysbad

Pročitajte više