MOL će diktirati cijene benzina

VLADA je, prema pisanju Večernjeg lista, sve bliža odluci da zamijeni 14 posto Ininih dionica iz svojeg portfelja s MOL-ovim dionicama. Udio države u Ini u tom slučaju smanjit će se sa 44,84 posto na 30,84 posto. MOL će na taj način povećati svoj udio na 39 posto.

S dionicama koje je dosad kupio od malih dioničara MOL bi nakon toga mogao imati pod kontrolom nešto više od 40 posto Ininih dionica. Vlada bi tako prvi put razmjenom dionica ušla u vlasništvo strane tvrtke

U MOL-u kažu da su “uvijek bili jasni u svojim porukama da su zainteresirani za sudjelovanje u daljnjoj privatizaciji Ine, ako Vlada u nju krene po njima prihvatljivim uvjetima”.

Ovim potezom Vlada bi, kako se smatra, sa sebe pokušala skinuti odgovornost zbog nezaustavljivog rasta cijena goriva, jer bi na taj način MOL određivao iste. To je ipak teoretski vrlo malo moguće, jer u strukturi cijene goriva veliku ulogu igra i država.

Cijeli posao oko transakcije Ininim dionicama s hrvatske je strane, kako piše list, povjeren potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, dok ga s pravne strane vodi odvjetnička kuća Marković-Plišo.

K.C.
Foto:Ilustracija

Pročitajte više