MOL u prvih pola godine imao 512 milijuna dolara neto dobiti

Foto: 123rf

MOL Grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila EBITDA u iznosu od 1,3 milijardi dolara, što je na razini prošle godine, dok je neto dobit iznosila 512 milijuna dolara, objavili su danas iz te mađarske naftne kompanije. 

Temeljem tih rezultata kompanija je, kako se navodi u priopćenju, podigla svoj godišnji plan za EBITDA-u s prethodnih 2,2 na 2,4 milijarde dolara.

EBITDA Upstreama povećana za 37 posto

EBITDA Upstreama je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 612 milijuna dolara, i povećana je 37 posto u odnosu na isto razdoblje lani, zahvaljujući rastu cijena nafte i plina.

Prosječna dnevna proizvodnja nafte i plina je u prvom polugodištu ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prvo polugodište lani te je iznosila 110 tisuća barela ekvivalenta nafte na dan (boepd).

"Smanjene proizvodne količine u Mađarskoj, Hrvatskoj i Rusiji nadoknadila je povećana proizvodnja u Ujedinjenom Kraljevstvu", istaknuli su iz MOL-a.

Napominju i kako je nakon pokretanja proizvodnje plina na području Catcher, ona u svibnju dosegla vrhunac s proizvedenih više od 60 tisuća barela ekvivalenta nafte na dan (bruto).  MOL na tom polju ima 20 posto poslovnog udjela i nije u statusu operatora.

CCS EBITDA Downstreama 24 posto manja

Čista CCS EBITDA Downstreama u prvom polugodištu je iznosila 492 milijuna dolara i bila je 24 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani s obzirom na to da je baza bila vrlo visoka, a okolnosti na makrorazini nepovoljne, ističu iz MOL-a.

Pozitivni interni rezultati, uglavnom u segmentu petrokemijske proizvodnje, samo su djelomično nadoknadili pad marži, navodi se u izvješću.

Ističe se i da usluge kupcima nastavljaju s rušenjem rekorda, zaključivši prvo polugodište s EBITDA-om od 192 milijuna dolara, što je povećanje za 28 posto.

Za ovaj rast, kako navode iz MOL-a, zaslužna je kombinacija povećanih marži robe široke potrošnje te značajnog rasta prodaje goriva uslijed pojačane potrošnje na području srednjoistočne Europe.

EBITDA plinskog segmenta dosegnula je u prvoj polovici godine 116 milijuna dolara, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani.

“Naš integrirani i postojani poslovni model još jednom je dokazao svoju vrijednost u promjenjivim okolnostima, omogućivši nam da povećamo očekivanu godišnju čistu CCS EBITDA u 2018. na oko 2,4 milijarde dolara. MOL Grupa je u prvoj polovici ove godine ostvarila impresivne rezultate s EBITDA-om od 1,3 milijardi dolara i zadržala profitabilnost poslovanja na razini izvrsne 2017. u okolnostima rastućih cijena nafte te sniženih marži u Downstreamu", istaknuo je u izvješću predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.

Poručio je i kako su dobro napredovali u provedbi svoje strategije transformacije do 2030., koja je u punom zamahu. 

Pročitajte više