OTKRIVAMO DETALJE MORH daje MIG-ove, helikoptere i tenkove za film o Gotovini, a to je tek početak

Foto: Pixsell/Dino Stanin

SNIMA se film General.

Već odavno se nije podigla tolika prašina oko snimanja nekog hrvatskog filma. Vrdoljakov ambiciozni projekt o ratnom i životnom putu generala Ante Gotovine već se u nekim medijima najavljuje kao "hrvatski Top Gun".

"Logistička potpora i pomoć"


Potpomažući ovakav projekt, Vlada je odobrila Ministarstvu obrane pružanje "logističke potpore i pomoći" pri snimanju spomenutog filma. Zamolbu za "logističku pomoć i potporu" Ministarstvu je uputila tvrtka za audiovizualnu djelatnost "Kiklop film" koja dovršava pripreme za snimanje novog spektakla hrvatske produkcije.

"Logistička pomoć i potpora" podrazumijevaju osiguravanje 65 dana snimanja na raznim "autentičnim" lokacijama - Gređanima, Obrovcu, Šepurinama, Zadru, Prkosu, Kašiću, Islamu Grčkom, Škabrnji, Zagrebu, na Sljemenu, u Imotskom, Kninu, Crnoj Mlaki, Pagu, Dalju i Erdutu.

Nadalje, "logistička pomoć i potpora" također podrazumijeva i osiguranje tenkova M-84, helikoptera Mi-8, zrakoplova MiG-21, kamiona, šatora, lakog pješačkog naoružanja, protuoklopnih i protuzrakoplovnih sredstava, odora i ostale vojničke opreme koja je korištena tijekom Domovinskog rata, kao i vojnike statiste.

MORH izdašno pomaže privatni Vrdoljakov projekt, evo što su sve dali


Index je upitao MORH što su sve od vojne opreme i ljudstva dali Vrdoljaku na korištenje te koliko će to koštati porezne obveznike. Prije konkretnog odgovora na naša pitanja, u MORH-u su pokušali objasniti zbog čega su se toliko angažirali oko privatnog projekta Antuna Vrdoljaka.

"Film 'General' obrađuje teme iz Domovinskog rata, neke od ključnih vojno-redarstvenih operacija, ratni i životni put generala Ante Gotovine i njegove generacije hrvatskih dragovoljaca. Sve navedeno u interesu je Ministarstva obrane, objektivno i istinito prikazivanje činjenica i povijesnih okolnosti iz tog razdoblja pobjedničke Hrvatske vojske. Između ostalog, smatramo kako će film i serijal također doprinijeti i popularizaciji Hrvatske vojske i vojnog poziva. MORH će, sukladno Odluci Vlade RH, pružiti logističku potporu i pomoć pri snimanju tog filma.", rekli su iz MORH-a za Index.

"U ovom trenutku ne možemo znati ukupan broj i troškove sredstava i opreme koja će se koristiti u predmetnom filmu. Naime, s obzirom na to da je snimanje filma planirano na više lokacija i u različitim vremenskim razdobljima, odluke o angažmanu tehnike i pripadnika OS RH donosit će se pojedinačno, sukladno mogućnostima Oružanih snaga. Stoga će se tek po završetku snimanja znati ukupni podaci.", "precizno" su nam odgovorili.

Tenkovi, helikopteri, statisti

Međutim, rekli su i kako će uštedjeti na nekim stvarima.

"Ujedno vas možemo izvijestiti da planiramo sve letačke aktivnosti zrakoplova HRZ i PZO-a obaviti u sklopu trenažnih aktivnosti i obuke, kako bi se operativni troškovi smanjili na minimum.", objasnili su iz MORH-a.

Ipak, odgovorili su nam koliko su "logističke pomoći i potpore" utrošili do sada.

"Do sada je MORH sudjelovao s logističkom potporom na snimanjima:

21. i 22. veljače 2017. s potporom od 15 vojnika statista (producentska tvrtka snosila je troškove dnevnica), od 1 do 5 tenkova M-84 (prvi dan 1 tenk, drugi dan 5 tenkova), razne vrste naoružanja, nekoliko vozila, odore, borbeni prsluci, rap torbe... (iz Vojnog muzeja).

8.3. do 11.3. 2017. s potporom od oko 100 vojnika statista, 2 helikoptera Mi 8, do 5 tenkova M 84, vojna vozila, naoružanje, šator, eksponati iz Vojnog muzeja (top, oružje, oprema, odore).", rekli su za Index.

Na naš upit je li MORH već prije u tolikoj mjeri podupirao neki film, odgovorili su nam da im nije prvi put da podupiru ratne teme.

"MORH je sudjelovao i u potpori filmova koji također obrađuju teme iz Domovinskog rata, film 'Broj 55' i dokumentarni serijal 'Put pobjednika'.", rekli su  za Index.

Nisu odgovorili na upit je li MORH odbio Bulajićev projekt s filmom o obrani Vukovara.

Što na sve to kaže Fred Matić?

Predrag Matić, bivši ministar branitelja i zatočenik srpskih logora, ispričao je za Index svoje prijašnje poslove s vojskom i MORH-om.

Gorivo - mazivo

"Kad sam ja imao neke akcije vezane uz angažman vojske, onda smo mi plaćali, kako oni to zovu, "gorivo-mazivo". To znači da smo, recimo, radili kod Škabrnje, jednog njima jako važnog mjesta, Ražovljeve Glavice. Tu su neki htjeli napraviti jedno spomen područje. Molili su me da im pomognem. Ja sam sredio s ministrom Dončićem i Hrvatskim cestama da nam doniraju asfalt. Angažirali smo vojsku da nam izvrši inženjering, zemljane radove i da sve to asfaltira . Mi smo tu platili, kako oni kažu, gorivo-mazivo. Dakle, troškove koji idu uz angažman vojske. Njima to ide pod rubriku "Obuka" jer bolje da rade nešto korisno nego da otkopavaju i zatrpavaju. Potpisali smo ugovor u kojemu piše da ćemo snositi troškove ako dođe do kvarova na strojevima. Praktički smo uzeli vojsku u najam, oni su radili, a mi smo im kasnije platili.", rekao nam je Matić.

"Naravno da sam za snimanje filma. Međutim, s obzirom na to da se radi o poluprivatnoj produkciji, mislim da to treba platiti. Ne želim da se misli da sam protiv snimanja filma, dapače, pohvalio sam snimanje.", istaknuo je Matić.

"Međutim, vojska ima svoj cjenik. Koliko košta dnevno tenk, vojnik, top,... Naravno, neka da sve što treba, sve što može, ali neka kasnije to naplate. To nisu komercijalne cijene, to je ono što kažu "hladni pogon", oni moraju to platiti", naglasio je.

Plaćanje nečijeg projekta

Upitali smo ga je li moguće da će Ministarstvo pokriti sve troškove.

"To će koštati. Onaj tko kaže da neće koštati, laže. Zar ne bi bilo bolje da ta sredstva iskoriste za, recimo, kupnju novih odora za vojnike, za neke stvari za kojima vojska vapi? Nemojmo se skrivati iza časnog imena generala, a uzimati državne resurse. Mogu postaviti protupitanje. Kad bih ja snimao neki film, bi li mi dali ta sredstva?", pitao je Matić.

"Da ponovim, za snimanje jesam, ali za ono pod transparentnim uvjetima. Ne može Vrdoljak ovo privatizirati.", dodao je.

Upitali smo ga je li Ministarstvo uopće može plaćati nečiji projekt.

"Ne može. Ako treba, neka se MORH uključi u produkciju pa neka kasnije profitira od buduće distribucije, neka dobije dio", rekao je Matić.

Upitali smo je li MORH već uključen u produkciju.

"Ne znam, ali sam siguran da nije uključen u neku moguću dobit. Postavlja se pitanje za Vrdoljaka i za sve tajkune, koliko im je dovoljno?", upitao je Matić.

Naravno, to mi plaćamo

Upitan tko onda sve to plaća, odgovorio je da plaćamo mi.

"Porezni obveznici će platiti za snimanje privatnog filma. Prošle su fore sa skrivanjem iza časnog imena. Recimo da radim film o Franji Tuđmanu, a netko mi ne da lovu i ja ga optužim: 'Sram te bilo, ti si protiv Franje Tuđmana'. Nećemo više na tu foru.", odgovorio je Matić.

Upitali smo ga i je li istina da je Veljko Bulajić dolazio s prijedlogom o snimanju filma o Domovinskom ratu te je li bio odbijen.

"Dolazio je s istom pričom da mu se pomogne u financiranju filma o obrani Vukovara. Ali za njega su vrijedili drugi kriteriji. Gdje god da je tražio, bilo kod predsjednika, bilo kod Vlade ili kod MORH-a, nije dobio ništa. Vrdoljaku se odmah odobrilo. Recimo, kad bi stavljali pro i contra snimanja ovih filmova, Bulajić je namjeravao snimati bitku za Vukovar. Mislim da ćete se složiti da se takva tematika može staviti barem u jednaku ravan s filmom o generalu. Gledajte, razlika je zapravo između Bulajića i Vrdoljaka, a ne između tema filmova.", rekao je Matić za Index.

 

Pročitajte više