MORH: Prerano govoriti radi li se o protestu ili stvarnim tegobama pilota

OSVRČUĆI se na informacije objavljene u jednoj dnevnoj novini da su vojni piloti zrakoplovne baze u Zadru u tihom štrajku, Ministarstvo obrane danas je izvijestilo da je "prerano govoriti radi li se o nekom obliku protesta ili o stvarnim tegobama pilota", koji su na liječničkom pregledu ustvrdili da su nesposobni za letenje.

Pozivajući se na izjave vojnih pilota iz Hrvatskog vojnog učilišta ´Rudolf Perešin´ jedan dnevni list danas je objavio da je 60 vojnih pilota instruktora na redovitom dnevnom liječničkom pregledu u ponedjeljak reklo, da zbog depresije nisu sposobni za letenje.

Kao razlog ´tihog štrajka´ taj list navodi nezadovoljstvo pilota Pravilnikom o dodatku na plaću i načinu isplate plaće pripadnicima Oružanih snaga, po kojem su plaće vojnih pilota smanjene između 1.000 i 2.000 kuna.

Prerano je tvrditi radi li se doista o nekom obliku protesta ili o stvarnim tegobama pilota, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Kako već danas svi piloti (njih 39) redovito obnašaju svoje dužnosti, nemamo pravo vjerovati da su zbivanja u Zadru povezana s novim izračunom plaća, jer su piloti i dalje u najvišoj platnoj skupini među pripadnicima Oružanih snaga stoji u priopćenju.

O stvarnim razlozima zbivanja u Zrakoplovnoj bazi u Zadru Ministarstvo će, kako tvrdi, izvijestiti nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica.

U priopćenju se dodaje kako nema nikakvih naznaka da bi se nešto slično moglo dogoditi u ostalim zrakoplovnim bazama, a kako se to navodi u novinskom članku.

Pripadnicima Oružanih snaga i svim djelatnicima Ministarstva obrane prošli su tjedan isplaćene plaće po novom sustavu, što je prvo povišenje osnovica plaća od 1995., ali su unatoč tomu mnogima plaće niže jer im nisu isplaćeni dodatci.

U MORH-u navode da se novi sustav plaća još nije uhodao te da za isplatu dodataka treba donijeti nova rješenja. Tko po tim rješenjima bude imao pravo na dodatak bit će mu isplaćen unazad.

Letački dodatak najosposobljenijim pilotima nadzvučnih zrakoplova iznosi 3386 kuna, najosposobljenijem pilotu bojnog helikoptera 2962, a pilotima lakih zrakoplova i helikoptera 2751 kuna.

Pročitajte više