MOSTAR: ANSAMBL LADO U MOSTARU, KONJICU I LIVNU

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" održao je u četvrtak navečer, u sklopu "Dana Matice hrvatske Mostar 2004, koncert u tom gradu. L

Publika je s posebnim oduševljenjem popratila izvedbu pjesama i plesova Zapadne Hercegovine po nazivom "Kamengoro prozeleni rano", u koreografiji Vidoslava Bagura. "U Zapadnoj Hercegovini od pamtivijeka žive Hrvati kao kompaktna cjelina, čvrsto vezani uz lijep ali surov okoliš kamenih planina", navodi se uz ostalo u prospektu Ansambla "Lado" za koncert u Mostaru.

Ovaj jedini profesionalni ansambl plesova i pjesama u Hrvatskoj predstavio se mostarskoj publici starim splitskim te ličkim i baranjskim kao i prigorskim plesovima, valpovačkim kolom i bunjevačkim momačkim kolom. Izvedeno je i "kolo poskočica" Linđo.

Ansambl Lado, kako je najavljeno, u petak navečer priredit će koncert u Konjicu, a u subotu navečer u Livnu.

Umjetnički direktor ansambla Ivan Ivančan je najavio kako će Lado skupa sa sarajevskim ogrankom Matice hrvatske 14. svibnja u zagrebačkoj dvorani Lisinski održati koncert pjesama i plesova Hrvata iz BiH. Dodao je kako su pokrovitelji zagrebačkog koncerta hrvatski predsjednik i premijer Stjepan Mesić i Ivo Sanader i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

"Nastojimo da u našem repertoaru budu zastupljena sva područja koja nastanjuju Hrvati", rekao je Ivančan. On je kazao kako postoji ogroman dio hrvatske narodne baštine, običaja, plesova, pjesama i igara koji je još neistražen. Prema njegovim riječima, ansambl Lado ove godine namjerava otvoriti Odjel za učenje sviranja tambure, a planirano je i otvaranje škole narodnih plesova.

(Hina) xpg ybr

Pročitajte više