Mostar: Državna granična služba BiH opovrgava da je Bin Laden boravio prošle godine u BiH

NAČELNIK Državne granične službe BiH Milo Jurić danas je opovrgnuo napise u bosanskohercegovačkom tisku u kojima se tvrdi da je prošle godine vođa Al Qaide Osama bin Laden boravio u Bosni i Hercegovini.

Tjednik Slobodna Bosna u svojem najnovijem broju tvrdi kako je u bazi podataka Državne granične službe na sarajevskom aerodromu, odnosno u evidenciji putnika, navedeno da je "Bin Laden, državljanin BiH, ušao u zemlju u kolovozu 2003. godine". Prema tvrdnjama Slobodne Bosne, osim Bin Ladenovog imena u evidenciji putnika na sarajevskom aerodromu "navedena su i imena šestorice njegovih prijatelja, sve slavna lica s potjernica".

Jurić je u današnjoj izjavi za Radio Herceg Bosnu rekao kako je nemoguće da Bin Laden uđe u BiH, a za napise u kojima se to tvrdi Jurić je kazao da su nonsense. Ovo je bila prva javna reakcija načelnika Državne granične službe BiH na napise o Bin Ladenovu boravku u BiH.

Prije tri godine jedna je njemačka novinarka javno tvrdila kako je za vrijeme rata u BiH 1993. godine osobno srela Osamu bin Ladena u Sarajevu.

Pročitajte više