Mostar: Hays pozvao na jačanje uloge općina u BiH

Glavni zamjenik Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Donald Hays pozvao je na jačanje uloge općina rekavši da je to dio priprema za ulazak Bosne i Hercegovine u euroatlantske strukture. Hays se u ponedjeljak u Mostaru sastao s načelnicima općina iz Hercegovine, iz oba entiteta, koji su na te dužnosti na nedavnim lokalnim izborima, prvi puta nakon rata, izabrani izravnim glasovanjem. L

"Izravan izbor načelnika općina je prekid sa socijalističkom prošlošću u kojoj su političke stranke određivale tko će biti načelnik općine", rekao je Hays.

Po njegovim riječima izravni izbor općinskih načelnika u BiH je "tiha revolucija" koja može donijeti istinsku korist građanima diljem BiH, odnosno kojom se može mijenjati mentalitet u BiH. Naglasivši da je promjena mentaliteta u BiH vrlo složen proces, Hays je rekao da će bit teško to postići, jer je nakon socijalističkog uslijedio nacionalistički mentalitet, a zatim i daytonski. Hays je istaknuo kako svi poticaji za promjene u BiH trebaju dolaziti od građana BiH.

(Hina) xpg ybs

Pročitajte više