Mostar: Ministri osam zemalja potpisali "Mostarsku deklaraciju"

MINISTRI kulture osam zemalja jugoistočne Europe: BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske i Albanije u ponedjeljak su potpisali "Mostarsku deklaraciju" kojom se zagovara veća regionalna suradnja u očuvanju kulturne baštine.

Potpisivanjem deklaracije završila je Međunarodna konferencija ministara kulture zemalja jugoistočne Europe koja je pod nazivom "Kulturna baština - most prema zajedničkoj budućnosti" održana u ponedjeljak u organizaciji talijanske vlade i Vijeća ministara BiH, a u suradnji sa Svjetskom bankom i UNESCO-om.

Talijanski ministar kulture Giuliano Urbani, čija je zemlja potaknula održavanje mostarske konferencije, izjavio je uz ostalo da se u Deklaraciji naglašava potreba unaprijeđenja kulturnog turizma zemalja potpisnica.

Urbani je rekao da je utemeljen i početni fond u iznosu od 800.000 eura radi poticanja razvijanja kulturnog turizma u zemljama jugoistočne Europe. Urbani je istaknuo da je Italija preuzela ulogu jamstva provedbe "Mostarske deklaracije", kako ona ne bi ostala samo papir nego i polučila konkretne rezultate te da će se za 12 mjeseci njeni potpisnici sastati u Veneciji radi ocjene njene provedbe.

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić rekao je da Hrvatska u cijelosti podupire ciljeve "Mostarske deklaracije" jer će ona potaknuti jačanje suradnje između naroda i država jugoistočne Europe.

Službeno je rečeno kako će se ubuduće svake dvije godine na kulturnoj manifestaciji Venecijanski bijenale dodjeljivati posebna nagrada mladom umjetniku s područja jugoistočne Europe.

Sudionici konferencije u Mostaru su svi, bez iznimke, naglasili važnost obnavljanja Starog mosta, čija je ceremonija otvaranja zakazana za 23. srpnja ove godine.

Pomoćnik generalnog direktora UNESCO-a Mounir Bouchenaki je zahvalio je svim zemljama, uključujući i Hrvatsku, koje su financijski pomogle obnovu Starog mosta u Mostaru.

Pročitajte više