Mostarska firma propada, dužna je preko milijardu kuna. Hrvatska je suvlasnik

Foto: Aluminij

VLADA Federacije BiH, koja je najveći pojedinačni vlasnik posrnulog mostarskog giganta Aluminija, naložila je vodstvu te kompanije da pronađe strateškog partnera te najavila susret s drugim suvlasnicima - malim dioničarima i Vladom Republike Hrvatske - kako bi se pronašlo dugoročno rješenje ili slijedi stečaj i postupno gašenje proizvodnje. 

Danas je, naime, u Vladi Federacije BiH održan sastanak na kojemu su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica financija Jelka Miličević te ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić razgovarali s predstavnicima Aluminija, od kojih je zatraženo da pronađu strateškog partnera iz tog sektora. 

Pri tome je direktor Aluminija Dražen Pandža potvrdio kako su već uspostavljeni kontakti sa švicarskom kompanijom Glencore koja je dugogodišnji dobavljač glinice i drugih sirovina. 

Hrvatska je vlasnica 12 posto firme

Zaključeno je i da će predstavnici Vlade FBiH u sljedećih desetak dana pozvati sve predstavnike dioničara Aluminija kako bi razgovarali o budućnosti kompanije. U vlasničkoj strukturi Aluminija po 44 posto udjela imaju Vlada Federacije BiH i mali dioničari, dok 12-postotni udio ima Vlada Republike Hrvatske.

U međuvremenu će, kako je najavljeno, biti održan zajednički sastanak s Upravom i dvjema elektroprivredama u Federaciji BiH o opskrbi električnom energijom Aluminija, a nakon što je u nedjelju Elektroprivreda HercegBosne obustavila isporuku električne energije zbog dugovanja koja su premašila 140 milijuna eura, dok su ukupna dugovanja posrnule mostarske kompanije više od 180 milijuna eura, odnosno nešto više od milijardu i tristo milijuna kuna.

"Ovo je krajnji trenutak da se neke stvari zaustave, podvuče crta i pokuša naći neko dugoročno rješenje. Aluminij je vezan svjetskim tržištem, vezan je i za uvoz i izvoz, ali ono što nama najviše ne odgovara i s čime se ne možemo nositi je problem cijene električne energije", rekao je Pandža. 

Ako se ne uspije pronaći strateški partner, Vlada će naložiti pokretanje stečaja Aluminija i moguće gašenja proizvodnje. 

Čelništvo kompanije stoga je zaduženo i da pripremi program koji bi se koristio u slučaju gašenja proizvodnje. 

Ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević izjavila je kako očekuje da će se pronaći rješenje za spas posrnule mostarske kompanije kako bi se sačuvalo tisuću radnih mjesta. 

Pročitajte više