"Motiv za fotografiranje s Dražom bio je umjetničke prirode"

NA ZAGREBAČKOM Prekršajnom sudu u tijeku je saslušanje troje državljana Srbije i Crne Gore, privedenih jučer kada su se fotografirali na Trgu bana Josipa Jelačića sa slikom četničkog vojvode Draže Mihailovića.

Prvooptuženi Stevan Vranešević, student arhitekture iz Beograda, dežurnom prekršajnom sucu Damiru Romsteinu rekao je da je njegov motiv tog čina bio "umjetničke prirode".

Naime, Vranešević je kazao da radi na "kratkometražnom filmu koji se bavi nedavnom zabranom ulaska u Hrvatsku Partizanovu košarkašu Milanu Guroviću", koji ima Mihailovićevu tetovažu na ruci.

U svom iskazu prekršajnom sucu Vranešević je ustvrdio da "taj čin nema političku pozadinu", da je radio "na svoju ruku" te da je želio tim činom "objasniti apsurd zabrane igranja Partizanova košarkaša u Hrvatskoj".

Dvadesetpetogodišnji student arhitekture također je izjavio da "ne zna da je Mihailović osuđen za ratne zločine" te da "o njemu nema stava".

Tijekom dana ispitat će se i drugooptužena Danja Božanić (24) i trećeoptužena Mirjana Đerković (24) koje se terete za pomaganje u tom djelu.

Zagrebačka policija jučer je privela troje srpskih studenta koji su se, u središtu Zagreba, pred spomenikom bana Josipa Jelačića, fotografirali sa slikom četničkog vođe Draže Mihailovića. Oni su privedeni u policijsku postaju nakon što su ih prijavili građani, a u Zagreb su došli iz Beograda s 30-tak studenta na izložbu "Dora Maar i Picasso". Odvojivši se od grupe dvije su djevojke fotografirale mladića koji je pred spomenikom bana Jelačića pozirao s fotografijom Draže Mihailovića, osuđenog srpskog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata.

Pojedini građani, kada su to vidjeli, negodovali su, a u jednom trenutku jedan se muškarac počeo naguravati sa studentima, no nije bilo ozlijeđenih. Potom su građani slučaj prijavili policiji koja je studente privela. Oni su jučer saslušani u policijskoj postaji uz prisutnost predstavnika konzulata Srbije i Crne Gore, a na njihovo traženje o tome je obaviješteno i Veleposlanstvo SCiG.

Po Zakonu o prekršajima može im biti izrečena novčana kazna, kazna prekršajnog zatvora ili zaštitna mjera izgona iz Republike Hrvatske.

Pročitajte više