Mubarak bi mogao pronaći utočište u Crnoj Gori?

EGIPATSKI predsjednik Hosni Mubarak mogao bi nakon povlačenja pronaći utočište u Crnoj Gori, nagađa podgorički tjednik Monitor.

List ističe tu mogućnost jer je Mubarakov sin Gamal vlasnik znatnog dijela dionica tvrtke Orascom koja je 2010. godine s crnogorskom vladom potpisala ugovor o zakupu poluotoka Luštice kod Tivta gdje namjerava graditi turističko naselje vrijedno 1,1 milijardu eura i koje će sadržavati hotele, golf-terene, školu, trgovine, restorane, barove i apartmane.

Većinski vlasnik Tvrtke Naguib Sawiris je prošloga tjedna pobjegao iz Kaira s Mubarakovim sinovima i dijelom egipatske političke elite koji su se privremeno smjestili u Dubaiju, Londonu i na Cipru. Monitor piše da Sawiris uskoro namjerava doći u Crnu Goru kako bi "pripremio teren za mogući dolazak Mubaraka i obitelji".

List podsjeća da je Crna Gora primila i tajlandskog premijera Thaksina Shinwatru koji je nakon prosvjeda svrgnut s vlasti u svojoj zemlji, a sada ima crnogorsko državljanstvo te je započeo gradnju hotela na Svetom Stefanu.

"Kako se Egipat sada lomi, a novac iznesen iz te zemlje treba preseliti na druge točke planeta, ima li idealnijeg mjesta od netaknutog poluotoka na crnogorskoj strani Mediterana", piše autor članka, procjenjujući da bi se nakon "lomova u Egiptu" radovi na Luštici mogli zakuhati.

Pročitajte više