Mudrinić: Harač nije rješenje; Šuker: Ukidanje harača je priča uz kavu

IAKO gospodarstvenici redom upozoravaju kako je došlo vrijeme da se ozbiljno razmisli o ukidanju nepopularnog harača, ministar financija Ivan Šuker i dalje čvrsto drži svoje pozicije. "Krizni porez ukinut će se kad se za to stvore uvjeti", ponovio je i danas pred novinarima.

No, popunjavanje državnog proračuna više ne bi smio biti prioritet, upozorio je i šef Uprave T-HT-a. Mudrinić, naime, objašnjava kako je tzv. porez solidarnosti rezultirao samo time da građani manje troše, što negativno utječe na gospodarstvo. "Kako nam je prijetila monetarna nestabilnost, uvođenje kriznog poreza bilo je nužno, no takva mjera sada samo otežava situaciju i ne rješava krizu", ocijenio je Mudrinić.

Šef T-HT-a drži kako je na Vladi sada da pruži potporu realnom sektoru, odnosno rastereti ga poreznih i fiskalnih davanja. Mudrinić smatra da je upravo idućih šest mjeseci ključno za daljnji razvoj gospodarstva, a od Vlade očekuje novi paket mjera kojim bi se vratio rast BDP-a i normaliziralo gospodarstvo.

Najave stigle iz redova premijerkinih savjetnika o poreznim izmjenama temeljile su se upravo na ukidanju kriznog poreza, ali posljedično i povećanju PDV-a. A dok ta odluka ne postane službena, Šuker je ne želi komentirati. "O nečemu se može razgovarati tek kada odluka postane službena. Ne želim komentirati nešto što se neslužbeno priča po kavama", kazao je.

Tako je, bez obzira na upozorenja stručnjaka kako je harač samo pojačao recesiju, stanje proračuna daleko od optimističnog, pred građanima je još jedna teška godina, a ukidanje kriznog poreza izgleda kao dalja budućnost.

Pročitajte više