MUP Srbije u ožujku preuzima nadzor granice s Mađarskom

Srbijanska policija će, nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma MUPa Srbije i Vojske Srbije i Crne Gore o preuzimanju državne granice, u ožujku od Vojske SCG preuzeti nadzor nad granicom s Mađarskom, najavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić, dodajući da policija preuzima najprije mađarsku granicu, a ne hrvatsku, jer "na tom dijelu nije ništa sporno".

"Da smo se odlučili da najprije preuzmemo granicu s Hrvatskom, tu bi moglo biti problema. Na nekim njenim segmentima nije jasno dokle je naš, a dokle njihov teritorij. Granica s Mađarskom je nesporna na svakom svom dijelu, time pokazujemo i da smo odgovorno pristupili tom poslu", kazao je Jočić za beogradsku "Politiku" od srijede, naglasivši da će trajanje procesa preuzimanja kontrole granice od Vojske SCG "zavisiti od novca".

Postoji problem, kazao je ministar Jočić, manjka policajaca, jer je za preuzimanje granica potrebno zaposliti oko 6500 policajaca u pograničnoj policiji, a i mnogi granični objekti morat će biti renovirani.

Do sada je u nekoliko navrata najavljivano da će kontrolu granice između Srbije i Hrvatske od Vojske SCG preuzeti srbijanska policija, no isticano je da će dinamika preuzimanja ovisiti o materijalnim sredstvima. Ovo je prvi put da se kao jedan od problema u prenošenju s vojne na civilnu nadležnost spominje problem do kraja neutvrđene granice s Hrvatskom.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više