Murdoch: Google predvodi online piratstvo, a leđa mu drži Bijela kuća

MEDIJSKI magnat Rupert Murdoch preko Twittera se okomio na Baracka Obamu i Google, optužujući ih za spregu koja omogućava internet piratstvo.

Murdoch je Google nazvao "liderom piratstva, jer omogućava besplatno objavljivanje filmova, koje onda iskorištava za oglašavanje". Još važnije, posredno ih je optužio za duboke veze s Washingtonom, kazavši kako "nije ni čudo da troše milijune na lobiranje".

Pritom je Murdoch vjerojatno mislio na činjenicu da je Bijela kuća već najavila kako neće podržati kontroverzni SOPA zakon (Stop Online Piracy Act) o spriječavanju piratstva, barem ne u cjelini. Murdoch je prilično ogorčen zbog te najave, pa se preko Twittera obračunao i s Obamom kojeg je optužio za "slizavanje s moćnicima iz Silikonske doline koji prijete svim kreatorima softwarea". "Čista krađa", kaže Murdoch.

Murdoch priča besmislice

Google je Murdochove komentare ocijenio kao besmislice. "Google poštuje autorska prava i svakog dana naporno radimo kako bi tim autorima pomogli pri obračunavanju s piratstvom", kazala je glasnogovornica Googlea za BBC.

"Prošle godine smo skinuli pet milijuan stranica iz naši rezultata pretraživanja zbog kršenja pravila o piratstvu. Uložili smo i preko 60 milijuna dolara u borbu protiv nešravilnih oglasa", dodala je.

Pročitajte više