Tko su četiri žene koje su otjerale državnog tajnika za demografiju?

Foto:  Dalibor Urukalović, Igor Kralj/Pixsell, Index, Splitsko-dalmatinska županija

MARIN Strmota jučer je šokirao ministricu Nadu Murganić kad je na pressici nakon predstavljanja demografskih mjera podnio ostavku na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


Strmota je bio jedan od ukupno troje državnih tajnika u spomenutom ministarstvu, a njegov je resor bila upravo demografija. Od izvora iz Ministarstva Index doznaje da je Strmota već dugo vremena jasno iskazivao nezadovoljstvo jer ga ministrica i njene tri najbliže suradnice nisu slušale.

On je na mjestu državnog tajnika za demografiju proveo godinu i četiri mjeseca, a kako doznajemo, njegovi savjeti nisu uzimani za ozbiljno. Sama ministrica Murganić kaže da nije znala za ostavku. Na novinarsko pitanje o tome je li znala da će njezin državni tajnik podnijeti ostavku, Murganić je rekla: "Naravno da nisam znala. To nestrpljenje jednog mladog čovjeka, jednog znanstvenika."

"Ministrica je znala da je nezadovoljan, ali ovo nije očekivala"

"Ministrica se okružila neznalicama i što se tiče demografije nije slušala struku. On je cijelo vrijeme bio nezadovoljan Murganićkinom demografskom politikom i stalno se žalio.

Murganić je znala da je nezadovoljan, no nije očekivala da će ovo napraviti. Strmota je vrlo jasno kao čovjek iz struke davao do znanja da se ne slaže s ministričinim mjerama, a ona nije prihvaćala njegove prijedloge.


Ona je jako zatvorena i vjeruje samo svojim najbližim suradnicima koje nemaju veze s demografijom. To su druge dvije državne tajnice, Margareta Mađerić i Marija Pletikosa, te tajnica kabineta ministrice Kristina Sertić Geber", rekao nam je dobro upućen izvor.

Kako se proslavila Margareta Mađerić

Državnu tajnicu Margaretu Mađerić najviše je proslavio bijeg od kamera u neslavnoj humanitarnoj akciji u katoličkom vrtiću. Nakon što su novinari uočili da su ona i ministrica Murganić paketiće za siromašnu djecu, koji su financirani europskim novcem, podijelile djeci u privatnom vrtiću, pobjegle su od kamera na stražnji izlaz.

Mađerić je prije dolaska na mjesto državne tajnice bila zastupnica HDZ-a u saboru i Gradskoj skupštini, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, a u Sanaderovo doba i šefica Mladeži HDZ-a.

Druga državna tajnica Marija Pletikosa, prije nego što je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, obnašala je dužnost ravnateljice Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru. Uz to je bila HDZ-ova gradska vijećnica u Zadru, a prije dužnosti ravnateljice Doma radila je kao voditeljica Odjela za brak i obitelj u zadarskom Centru za socijalnu skrb.

Bivša Šustarova bliska suradnica sad je osoba od povjerenja ministrice Murganić


Treća osoba od povjerenja ministrice Murganić je tajnica njenog kabineta Kristina Sertić Gerber. Ona je ujedno i članica Upravnog vijeća Agencije za mobilnost i programe Europske unije, kao predstavnica ministarstva nadležnog za mlade.

Prije je bila bliska suradnica bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara, u spomenutom ministarstvu.

Za kraj još jednom podsjetimo kako je nakon jučerašnjeg predstavljanja demografskih mjera Strmota na novinarsko pitanje nisu li iste mjere predstavljene i prije tri mjeseca izjavio kako je riječ o folkloru i da podnosi ostavku.

"Slažem se s vama, ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u vladi kao demograf i mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika. Država izumire, imamo najgore stanje od kad postoji država. Ovako neozbiljno pričati o ovome... Ja kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom", rekao je Strmota.

Poslali smo upit ministrici Murganić da nam komentira ove navode koje smo doznali, no odgovor još nismo dobili.

Pročitajte više