MVP nema novih informacija, a ni mogućnosti djelovanja oko Mikulića

HRVATSKO ministarstvo vanjskih poslova nema nikakvih novih informacija vezanih uz vozača kamiona Damira Mikulića i još čeka očitovanje State Departmenta o tome je li on u američkom zatvoru u Iraku, a mogućnosti za bilo kakvo dodatno djelovanje vrlo su mu ograničene, izjavio je u petak za Hinu vođa radne skupine MVP za događaje u Iraku Vinko Ljubičić.

"Nikakvih novih informacija nemamo u odnosu na ono što je bilo jučer. Amerikanci se još nisu očitovali, za njih je taj predmet otvoren i mi čekamo odgovor State Departmenta", rekao je Ljubičić, dodajući kako je teško reći kad će se to dogoditi.

Ljubičić je u četvrtak potvrdio kako ministarstvo raspolaže još službeno nepotvrđenom informacijom da se hrvatski vozač kamiona Damir Mikulić nalazi u američkom zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu te da je nastoji provjeriti uz pomoć hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu i State Departmenta.

"Mi smo sve pokušali - samo jučer obavljeno je mnoštvo razgovora, ali ne ovisi o nama. Odluka je isključivo u njihovoj nadležnosti, a nama su mogućnosti vrlo ograničene", ustvrdio je zamolivši za još malo strpljenja jer "Amerikancima treba dati vremena da ispitaju cijelu situaciju".

Tijekom jučerašnjeg dana pojavile su se informacije da Mikulić nije nestao prije nekoliko dana, nego prije više od tri tjedna, ali MVP je, kaže Ljubičić, obaviješten tek nedavno.

"Ministarstvu je prijavljeno prije nekoliko dana i od tada smo angažirani, a za vrijeme prije toga ne mogu ništa reći, jer njegov poslodavac nije ništa prijavio i nitko nije ništa znao", kazao je Ljubičić, pojasnivši kako je pismenu prijavu osobno u ministarstvu podnio Mikulićev prijatelj, priloživši uz nju kopije osobne iskaznice i drugih dokumenata.

Budući da još nema službene potvrde da Mikulić doista jest u američkom zatvoru, Ljubičić nije želio odgovoriti na pitanje je li moguće da Amerikanci o tome gotovo mjesec dana nisu nikoga obavijestili, ni njegovu obitelj ni hrvatsku vladu i je li Hrvatska u komunikaciji sa State Departmentom išta poduzela u tom smjeru.

"Naše veleposlanstvo je u pismenim i usmenim kontaktima sa State Departmentom, najprije da utvrdimo je li Mikulić uopće u njihovom zatvoru. Dok ne dobijemo tu potvrdu, ne možemo ići s drugim pitanjima, jer uvijek postoji mogućnost da ta informacija nije pouzdana", kazao je Ljubičić.

Ako se potvrdi da je Mikulić tako dugo u zatvoru, "Hrvatska onda mora poduzeti korake na diplomatskom planu s Amerikancima, jer kad se za njega zna, postoji pravna procedura i mogućnost da mu se pomogne", kazao je načelnik u MVP-u.

Ljubičić nije želio ni spekulirati o tome može li se dogoditi da Mikulića Amerikanci smatraju neprijateljskim vojnikom, s obzirom na medijska nagađanja da je uhićen zato što je iz svojeg kamiona video kamerom snimao američke baze i rutu kojom je prolazio.

"Ne bih davao izjave dok se ne dozna zašto je zatvoren i optužen, jer ako je on u Iraku bio angažiran kao vozač, trebao bi uživati njihovu (američku) zaštitu. No nama su nepoznati podaci u kojem statusu i pod kojim uvjetima oni tamo voze i što se s njima događa", rekao je.

Ministarstvo, prema njegovim riječima, nije kontaktiralo Mikulićeva poslodavca, koji je iz Iraka izvukao kamion, a nikog nije obavijestio da je vozač u zatvoru, jer je to dio odnosa poslodavca prema djelatnicima, a neće posebno upozoravati vlasnike prijevoznih tvrtki da obustave vožnje u Irak.

"Ministarstvo je već prije godinu dana izdalo priopćenje da je to zemlja visokog rizika, no iako su ljudi svjesni toga, čini se da je zarada ipak u prvom planu i da se podcjenjuje opasnost", ocjenjuje Ljubičić.

Ako je Mikulić doista gotovo mjesec dana u zatvoru, Ljubičić ne vjeruje da bi moglo biti riječi o "nasilnom nestanku", kojim međunarodno pravo naziva slučajeve u kojima je osoba lišena slobode, a vlasti koje su je lišile slobode odbijaju reći što se s njom dogodilo i gdje se nalazi ili odbijaju priznati zatvaranje. Human Rights Watch nedavno je američke vlasti optužio za "nestanak" najmanje 11 osumnjičenih pripadnika al-Qaide dok su se nalazili u pritvoru.

"Mislim da se to ne može dogoditi. Amerikanci al-Qaidu smatraju svojim glavnim neprijateljem, a Mikulić to nije. On je očito radio za njih, oni raspolažu svim njegovim podacima, znaju gdje je vozio, i vjerujem da ćemo dobiti odgovor", kazao je Ljubičić.

Što se tiče vijesti da su u Iraku ranjena još dva hrvatska vozača, Ljubičić je rekao kako je jutros razgovarao s vlasnikom jedne prijevozničke tvrtke Novakovićem, za kojega navodno rade ta dva vozača i da mu je on izričito rekao kako je riječ o dezinformaciji.

"On tvrdi da je sa svojim vozačima razgovarao nekoliko minuta prije nego što sam ga ja jutros nazvao i da ta informacija nije točna", rekao je Ljubičić, dodavši kako o mogućnosti da je riječ o vozačima iz druge tvrtke ne zna ništa.

U slučaj nestanka hrvatskog vozača uključio se i Hrvatski Crveni križ koji je kontaktirao Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i Američki Crveni križ radi pomoći u dobivanju podataka.

Zamjenica predstojnika Hrvatskog Crvenog križa Vera Pleša Golubović Hini je izjavila kako je to učinjeno samoinicijativno, ni na čiji zahtjev.

"To nije čak ni klasični postupak traženja, jer njega mora zatražiti obitelj, već samo želimo pokušati doznati gdje je", rekla je Pleša Golubović.

No ako i dobiju podatke, s njima mogu izaći u javnost tek ako to odobri obitelj, dodala je zamjenica predstojnika Hrvatskog Crvenog križa.

Pročitajte više