MVP protivan da se ulazak EH u EU uvjetuje uhićenjem Gotovine

MINISTARSTVO vanjskih poslova izrazilo je u srijedu nezadovoljstvo načinom na koji je glavna tužiteljica haškog suda povezala ulazak Hrvatske u Europsku uniju s izručenjem bivšeg generala Ante Gotovine koji je, unatoč svim naporima hrvatskih vlasti, ostao nedostupan.

MVP se priopćenjem očitovao na izjavu glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carle del Ponte koja je u utorak u sjedištu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Beču (OESS) kazala da izručenje Gotovine mora biti uvjet Hrvatskoj za ulazak u EU, jer sud inače neće do njeg "nikada doći".

"Ministarstvo vanjskih poslova RH izražava nezadovoljstvo načinom na koji je tužiteljica povezala ulazak Hrvatske u EU i čin izručenja generala Ante Gotovine", piše u priopćenju.

Hrvatske vlasti poduzimale su sve mjere suradnje s haškim sudom a to će i nadalje činiti, piše MVP.

"Bez obzira na sve poduzete mjere, general Gotovina nije dostupan hrvatskim vlastima", stoji u priopćenju.

U tekstu se dodaje kako MVP potpuno prihvaća da je međunarodna obveza pune suradnje s haaškim tribunalom "jedan od važnih uvjeta" za početak pregovora o članstvu u EU ali da "Međutim, u toj suradnji treba dijeliti moguće od onoga što objektivno nije moguće".

Pročitajte više