Na 17. Trst Film Festivalu 150 naslova iz jugoistočne Europe

Na 17. Trst Film Festivalu (Trieste Film Festival) što će se održati od 19. do 26. siječnja prikazat će se oko 150 filmova dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih iz zemalja jugoistočne Europe, među kojima će biti i filmovi nekoliko autora iz Hrvatske.

Taj je festival prvi put održan 1988. s vremenom je stekao ugled jedne od najboljih talijanskih filmskih priredaba. Posvećen je kinematografijama zemalja jugoistočne Europe i u filmskim se krugovima smatra susretištem Istoka i Zapada.

Ovogodišnji festival bit će i u znaku hommagea dvojici filmskih velikana - Robertu Rosselliniju i Jiriju Menzelu.

Obilježit će se 100. godišnjica rođenja talijanskoga redatelja Roberta Rossellinija uz nazočnost njegove kćeri Ingrid Rossellini, a na Festivalu, gdje će se obilježiti 40 godina otkako je primio Oskara za film "Strogo kontrolirani vlakovi", gostovat će i češki redatelj Jiri Menzel.

Još će jedan poseban događaj pratiti Festival - riječ je o obilježavanju 25. godišnjice osnivanja poljskoga sindikata "Solidarnošć".

Tim će povodom biti prikazan filmski projekt vodećih poljskih redatelja od kojih je svaki snimio 10-minutni kratki film posvećen "Solidarnosti".

Annamaria Percavassi od početka je direktorica Festivala i njezina je želja da se na toj filmskoj priredbi ogleda povijesna transformacija Europe u proteklih 15 godina te da bude doista "dubok pogled" u novu Europu još opterećenu teškim iskustvom rata s kraja 20. stoljeća.

Hrvatska će kinematografija biti predstavljena filmovima Nenada Puhovskog "Lora svjedočanstva" i dokumentarcem Gorana Devića "Uvozne vrane". Bit će prikazani i film "Izvan razumne sumnje" čiji je koproducent Vanja Valtrović te film Jana Cvitkoviča "Odgrobadogroba", ostvaren u slovensko-hrvatskoj koprodukciji.

(Hina) xipet ymc

Pročitajte više