Orešković: Tečaj švicarca ostaje fiksiran, a 2017. uvodimo porez na nekretnine

Screenshot: RTL, HRT

NOVI hrvatski premijer Tihomir Orešković danas je u 17.30 sati dao intervju za RTL Danas. Orešković je progovorio o prvim potezima svoje Vlade te o svojim ministrima. Orešković će se večeras pojaviti i u drugim TV dnevnicima.

"Ja sam Tihomir i Tim, ali svi prijatelji me zovu Tim", na početku intervjua je kazao premijer.

"Ja se nadam jednom timskom radu. U ovih mjesec dana otkad smo počeli surađivati dominira pozitivan duh. Imam političku podršku od Karamarka i Petrova i vjerujem da ćemo ići kao jedan novi tim iduće četiri godine voditi državu u pozitivnom smjeru", kazao je Orešković za RTL.

Na pitanje o tome nalaze li se na vrhu države trojica, a ne tek on, Orešković je odgovorio jasno.

Godinu dana spremao se preuzeti odgovornost

Na pitanje o tome je li prihvatio ponudu da vodi Vladu u samo 3 sata, Orešković je odgovorio negativno.

"Već godinu dana pričamo o tome, već dugo sam spreman, mislim o odgovornostima ovima".

"Nadam se timskom radu. U malo više od mjesec dana krenuli smo zajedno, surađujemo u pozitivnom duhu".

Premijer je rekao i nešto više o tome na što je mislio kad je kazao kako "politika neće utjecati na ostvarivanje ciljeva ove Vlade".

"Sve je dio moje odgovornosti. Interesira me obrazovanje, zdravstvo i ostalo. Duboko ću se fokusirati. Prirodni su mi gospodarstvo i financije, nije to samo meni bitno, bitno je to svim građanima, to treba pojačati. Ali meni je bitan svaki portfelj, neće se zanemariti ni obrazovanje i ostali portfelji", kazao je.

Ministar Hasanbegović je antifašist

Prokomentirao je i prosvjed protiv novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.


"Nažalost, ovo što se desilo je izvan konteksta. Imao sam diskusiju s njime, on je vrlo pošten čovjek i antifašist, i apsolutno stručan".

Osvrnuo se i na to hoće li u budućnosti imati pravo smijeniti ministra, ukoliko ne bude zadovoljan njegovim radom.

"Ako netko ne ispuni odgovornosti, imat ćemo tu diskusiju. Tim koji sam sad posložio je kvalitetan, krenuli smo i idemo samo naprijed. Imat ćemo tu brze rezultate", rekao je, dajući više detalja i o proračunu.

Nema rezanja plaća i mirovina

"Tražio sam da do srijede svaki ministar snimi status svojega ministarstva. Proračun - do kraja trećeg mjeseca već konkretniji brojevi. Jučer smo 4 sata ja i ministar Marić bili zajedno i duboko ulazili u neke brojeve.

Bit će tu reformi, ali na kraju ćemo se fokusirati na efikasnost, gdje prebaciti resurse, gdje ih smanjiti.

Nećemo nikome uzeti novce, odmah sam rekao da je fokus smanjiti javni dug. To je pozitivna poruka svijetu i Komisiji. Novac ćemo dobiti iz mrtvog kapitala, to treba iskoristiti. Tu leži 4 milijarde kuna. Ono što nije strateško ćemo likvidirati i riješiti se toga i tako poboljšati status duga".

Osvrnuo se i na program i preporuke IFO instituta.

"Nisam za devalvaciju kune, imamo druge alate za podići konkurentnost. Kao bivši predsjednik Plive, dosta smo se fokusirali tamo kako podići efikasnost i ostalo, pa je danas kompanija gdje jest", rekao je, odbijajući komentirati je li stavio veto na Ivana Lovrinovića kao ministra financija jer je predlagao devalvaciju kune.

"Ne bih komentirao tko su bili kandidati za ministre. Građani razumiju odabir".

Odgovorio gdje je bio 1991. godine

Premijer je odgovorio i na pitanje o tome gdje je bio 1991. godine.

"Te godine sam završio magisterij financija u Kanadi. Išao sam posjetiti rodbinu u Muenchenu tada, uzeo sam vlak, bio i u Zagrebu i došao vidjeti braću koja su bila na fronti.


Nisam služio vojsku u Hrvatskoj, a u Kanadi toga nema", kazao je, dodajući kako se Vlada neće fokusirati na registre.

"Nećemo se na to fokusirati, na druge dijelove ćemo", kratko je rekao. Nije previše htio govoriti ni o optužbama o krađi izbora od strane Tomislava Karamarka.

"Ne znam ništa o tome, nisam u proces bio uključen. Treba vidjeti".

Nastavlja se financiranje Crkve

Kazao je i kako se financiranje Crkve neće mijenjati.

"Nećemo mijenjati, ostavit ćemo kao i danas to", ističe Orešković. Za kraj, kazao je kako je kroz godine pratio politiku u Hrvatskoj.

"Glasao sam na zadnjim izborima, a politiku sam pratio dok sam bio predsjednik Plive. Poznajem ove političare iz HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a... Imao sam prilike diskutirati s njima", zaključio je.

Orešković u Dnevniku HRT-a: Nećemo rezati socijalna prava

Tihomir Orešković u Dnevniku HRT-a kazao je kako Hrvatska baš neće morati proći kroz pravu dolinu suza.

"Ne bih rekao da će biti previše suza, ali reforme apsolutno. IFO institut je veoma konkretan bio. Treba vidjeti što od drugih zemalja možemo naučiti i iskoristiti. Treba vidjeti što je najbitnije za Hrvatsku.


Fokus je dug koji moramo srediti. Bitno nam je MMF-u u srijedu poslati jasne poruke, naći sredstva za smanjiti dug. Kao što sam rekao, s 500 milijuna eura želimo pomoći srednjim i malim poduzetnicima".

"Socijalna prava ne treba rezati. To treba održati i osigurati. Apsolutno ću surađivati sa sindikatima, oni su mi partneri. Dok sam bio u Plivi smo korektno surađivali", rekao je.

Na pitanje o tome uvodi li se porez na nekretnine, odgovorio je pozitivno.

Uvodi se porez na nekretnine

"Da. Fokus je na nekretnine koje nisu u funkciji. Ako netko ima 5 ili 6, to da", kazao je, dodajući i kako će tečaj švicarskog franka i dalje ostati zamrznut.

Osvrnuo se kratko i na hrvatsku migrantsku politiku.

"Ova politika je bila vrlo jasna, tranzitna, Hrvatska je tranzitna zemlja. Spremni smo i ostajemo spremni pomagati izbjeglicama koje idu. Ako se promijeni pritok, zaštitit ćemo interese hrvatske".

Orešković je prokomentirao i medijska nagađanja o stavu ove Vlade prema manjinama.

Fašizam i komunizam dva velika zla

"Svi znaju da sam odrastao u Kanadi. Moj stav, stav Zapada je jasan, fašizam i komunizam dva su velika zla. Nadam se da je svima to jasno. Čuli smo se ja i Hasanbegović, i njegov stav je jasan, on je antifašist. I ja sam bio manjina dok sam u Kanadi bio. Ja apsolutno znam koje je bogatstvo manjina, podržat ću tu njih i njihova prava.

Na novinarsko pitanje o tome je li mu zbog razine poznavanja hrvatskog jezika bilo teško pratiti raspravu u Saboru, dao je zanimljiv odgovor.


"Dio mi je bilo vrlo teško slušati u Saboru, ali ne zbog jezika, nego zbog tema. Komunisti i ustaše, teme. Jezik nije problem. Dobro sam razumio, moram još u padeže investirati vremena", zaključio je za Dnevnik HRT-a novi premijer.

Orešković za Novu TV: Blagoslovit ću Banske dvore

"Velika čast mi je biti u Dvorima, kultura, bogatstvo, povijest mog naroda je tu, jedva čekam krenuti", kazao je Orešković na početku intervjua u Dnevniku Nove TV.

Orešković je prokomentirao blagoslivljanje Ministarstva branitelja.

"Svi znaju da sam radio za Tevu, izraelsku firmu, i tamo je prekrasna tradicija, kad se novi ured otvara, da se blagoslovi. Nisam blagoslovio Banske dvore, ali budem".

Prokomentirao je i nagađanja o budućnosti dužnika u švicarskim francima.

"Građanima poručujem - ne brinite, fiksirali smo tu tečaj i tu ćemo ga ostaviti. Ovih dana se moram naći sa svojim ministrima i guvernerom HNB-a da na kraju donesemo najbolju odluku.

2017. uvodimo porez na nekretnine koje nisu u funkciji - onima kojima je to jedina, njima ne, ali oni koji imaju stanove i kuće koje nisu u funkciji 5,6 i 7, njima da", zaključio je.

Pročitajte više