Na jesen se vraća odredba o 0,5 promila?

ZAKON o sigurnosti prometa na cestama po kojem vozači u krvi ne smiju imati niti najmanje količine alkohola u krvi zamijenit će ne puno liberalniji i blaži zakon, ali ipak tolerantniji za savjesne vozače. Po svemu sudeći, vratit će se odredba o 0,5 promila.

U MUP-u se ovih dana dovršava posao oko pripreme čak četiri prijedloga izmjene zakona o sigurnosti prometa, saznaje Večernji list. Razrađuje se nekoliko varijanti tolerancije male količine alkohola u krvi. Navodno postoje prijedlozi od 0,3, 0,5 i čak 0,8 promila alkohola u krvi.

Po svemu sudeći, podržat će se prijedlog od 0,5 promila alkohola u krvi s kojim, kako smatraju prometni stručnjaci i autori prijedloga izmjene zakona, iskusni vozači mogu voziti a da pritom ne ugroze svoju i sigurnost drugih na cesti.

Novi zakon sigurno će tolerirati 0,5 promila u krvi kod vozača koji nisu počinili nikakav prekršaj, ali će bez dozvole ostati svi koji izazovu nesreću. Sankcije će snositi i svi koji su napravili prekršaj, prebrzo vozili, ali čak i oni koji ne budu vezani, a u krvi budu imali 0,5 promila ili više.

Izrađujući novi prijedlog zakona u MUP-u su se ravnali prema sličnom modelu koji je aktualan u susjednoj Sloveniji.

Odluka o 0,0 promila sporna je još od prošlog ljeta kada je donesena. Glavni razlog ove izmjene je taj što se od kada je odluka o 0,0 promila stupila na snagu, nije značajnije smanjio broj prometnih nesreća izazvanih krivnjom alkoholiziranih vozača, dok u isto vrijeme trpi turizam.

Inače, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je na snazi zakon o 0,0 promila.

Opća je preporuka Europske komisije da dopuštena količina alkohola u krvi vozača bude do 0,5 promila, a za profesionalne vozače i mlađe vozače, odnosno vozače početnike 0,2 promila.

Pročitajte više