Na Korčuli održan međunarodni festival Marco Polo "Put svile – put dijaloga"

Foto: Institut Marco Polo

NA KORČULI je u organizaciji Instituta Marco Polo, kojeg vodi filmski producent Igor Prižmić, projekcijom dugometražnog igranog filma "Anka" u režiji Dejana Aćimovića, završio drugi po redu Međunarodni festival Marco Polo "Put svile – put dijaloga".

Specifičnost ovog kulturnog događaja jest da osim umjetnika okuplja i diplomate akreditirane u Hrvatskoj, a čije se zemlje nalaze na Putu svile slavnog putnika Marca Pola, tako da su na festivalu prisustvovali i veleposlanici iz Azerbajdžana, Kazakhstana, Indije, Turske, Južne Koreje, Irana, Indonezije, Bugarske i Belgije.

Tijekom festivalskih dana veleposlanici su imali priliku razmijeniti mišljenja o ulozi Marca Pola kao povijesnoj ličnosti koja je povezivala narode i nacije, a ambasadori iz zemalja sa "Puta svile" su imali priliku predstaviti različite izričaje vrhunskih umjetnika iz svojih zemalja. Posebno priznanje "Golubica mira" dodijeljeno je kazahstanskom filmu "Road to mother", a nagradu su u ime redatelja Akana Satayeva i producentice Aliye Nazarbayeve primili glumci Adil Akhmetov i Altynai Nogerbek.

Tijekom trajanja festivala ukupno je prikazano 10 filmova, održano 4 izložbe, jedna filmska radionica za djecu i dva koncerta. Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris primio je sve veleposlanike i sudionike festivala čiji je i pokrovitelj uz Hrvatsku turističku zajednicu i predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar Kitarović te skupa sa glavnim direktorom HTZ-a Kristijanom Staničićem izrazio punu podršku održavanju ove manifesacije u gradu Korčuli koja ovim festivalom kao destinacija ponovno postaje ishodišna točka na drevnom Putu svile.


 

Pročitajte više