Na Makarskom primorju snježna vijavica

PO IZVJEŠĆU Pomorsko-meteorološkog centra u Splitu najviše snijega je palo u Vrgorcu, Imotskom, Kamenskom i Aržanu, a na Makarskom primorju je jutros snježna vijavica.

Kako ističu u Centru, mala je vjerojatnost da će se taj snijeg zadržati, jer prognoza predviđa oborine samo u prvom dijelu dana.

Na Makarskom primorju jutros je jaka snježna vijavica, a snijeg se spustio sasvim nisko nadomak grada i turističkih mjesta na cijelom području od Brela do Drvenika.

Jaka bura puše prosječnom brzinom 50 kilometara, a na udare i do 90 km na sat. Temperatura se spustila na minus 3 Celzijeva stupnja.

Snijeg i jaka bura otežavaju promet. Na cesti 512 Makarska - Vrgorac preko Biokova, koja je jutros zbog iskliznuća autobusa bila sat vremena zatvorena, zabranjen je promet autobusima, kaminima i tegljačima, a obvezna je zimska oprema. Na cesti Dupci - Šestanovac - Cista Provo snijeg se čisti i posipa, ali je obvezna uporaba zimske opreme i lanaca na kotačima kamiona. Na državnoj cesti D8 promet je otežan kod Baškog Polja i na prijevoju Dupci zbog snijega i jakih bočnih udara vjetra.

Zbog snijega na lokalnoj cesti jutros se ne prometuje do malih podbiokovskih mjesta Basat i Velikog Brda, ali nakon prioritetnih prometnica, ističu u makarskoj ispostavi Hrvatskih cesta, te prometnice će biti očišćene i posute.


Trajektni promet između Makarskog primorja i otoka Brača i Hvara, unatoč vjetru, odvija se po zimskom plovidbenom redu, a nema problema ni u autobusnom prometu.

Na Biokovu, na najvišem vrhu sv. Juri, kaže dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a pada gusti snijeg, a temperatura je -9 Celzijevih stupnjeva. Visina snijega na Biokovu je više od metra, a na nanosima i tri metra.

Snijeg i susnježica od jutros padaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a jutros su i u Splitu zalepršale snježne pahuljice.

Na državnim cestama Trilj - Cista Provo - Imotski, zatim Šestanovac - Vrgorac i Dupci - Cista Provo - Aržano obvezna je zimska oprema za sva vozila, izvijestili su u Operativnoj službi Županijske uprave za ceste.

Snijega ima i na dionici D8 Mimice - Brela, gdje puše jak bočni vjetar i mogući su odroni, pa je vožnja otežana. No u Upravi za ceste ističu da su sve državne i županijske ceste očišćene i posute, te da ne bi trebalo biti teškoća u prometu.

Susnježica pada i na visokim dijelovima otoka Brača i Hvara.

Od jutros je u prekidu brzobrodska veza Lastovo - Vela Luka - Hvar - Split, izvijestili su u splitskoj ´Jadroliniji´. Ostali trajekti redovito plove iz splitske gradske luke prema dalmatinskim otocima, jedino je zbog jake bure trajekt Jelsa - Bol - Split nije uplovio u bolsku luku zbog vjetra.

Pročitajte više