NA PRODAJU RUKOPISI IZ WITTGENSTEINOVA ARHIVA

Važan arhiv jednorukog bečkog pijanista Paula Wittgensteina, koji uključuje radove skladatelja poput Prokofjeva, Brittena i Ravela, bit će ponuđen na prodaju 22. svibnja u Londonu, objavili su ovih dana iz aukcijske kuće Sotheby's. L

Zarada koja se očekuje od kolekcije, nastale nakon što je Wittgenstein izgubio desnu ruku na ruskoj fronti tijekom Prvog svjetskog rata, iznosi 240.000 dolara.

Arhiv dokumentira razvoj nekih velikih koncerata za klavir tijekom 20. stoljeća i važan je izvor glazbe koju su stvorili Wittgensteinovi suvremenici. Ponuđivač je želio ostati anoniman, dodali su iz Sotheby'sa.

Wittgenstein, preminuo 1961., rođen je u bogatoj i kreativnoj obitelji. Njegov mlađi brat bio je filozof Ludwig Wittgenstein.

Paul Wittgenstein odsvirao je svoj prvi koncert na klaviru 1913. u relativno kasnoj dobi od 26 godina i činilo se da će ostvariti blistavu karijeru.

Izgubio je ruku u borbi u Poljskoj, zarobila ga je ruska vojska te je bio zatočen u Omsku. Kao zatvorenik u Sibiru, pronašao je klavir i počeo vježbati.

Nakon povratka u Austriju 1916. godine, naporno je radio i dostigao zadivljujuću virtuoznost čak i za dvorukog pijanista. Zatim je kupio repertoar koncerata od nekoliko skladatelja te skupio zbirku od više od 20 djela orkestralne i komorne glazbe između 1920. i 1940.

Sergej Prokofjev za Wittgensteina je napisao svoj Četvrti klavirski koncert op. 53 (1931.), ali ga je pijanist odbio. Prokofjev nikada nije proveo svoj naum da ga revidira za obje ruke tako da je djelo prvi put izvedeno tek 1956.

Dražba uključuje cijeli rukopis Ravelova klavirskog koncerta za lijevu ruku kao i rukopis radova Richarda Straussa, Prokofjeva i Benjamina Brittena te programe koncerata, fotografije i na tisuće stranica Wittgensteinovih glazbenih zapisa.

Pročitajte više