Na riječkom Pomorskom fakultetu otvoren euro internet kiosk

Ministrica europskih integracija Kolinda GrabarKitarović otvorila je danas na riječkom Pomorskom fakultetu Euro Internet kiosk koji je u sklopu projekta "Europa u Hrvatskoj" tom fakultetu darovalo Ministarstvo europskih integracija.

Projekt "Europa u Hrvatskoj" dio je strategije za informiranje javnosti o približavanju Hrvatske europskim integracijama.

Cilj je informiranje javnosti o europskim integracijama putem Euro Internet kioska i Euro polica na fakultetima, u gradskim knjižnicama i županijskim središtima, odnosno upoznavanje građana s radom Vlade u području europskih integracija.

Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je da Hrvatska ulazi u intenzivno razdoblje integracijskih procesa te da su europski standardi koje želimo dostići u skladu s težnjama da Hrvatska postane uzorna demokratska zemlja sa snažnim gospodarstvom i socijalnim razumijevanjem.

Nakon što je Hrvatska dobila status kandidata za članstvo uskoro će početi pregovori o ulasku u EU u kojima će biti razmatrani uvjeti i razdoblja primjene pravnih stečevina EU u Hrvatskoj.

U pregovorima će, među ostalim, biti obuhvaćeno obrazovanje, pomorski promet i zaštita mora, pa će, uz suradnju svih struktura u zemlji, biti potrebna i suradnja Pomorskog fakulteta, kazala je Grabar-Kitarović obećavši da će Ministarstvo svima osigurati potporu pri uspostavljanju kontakata sa zemljama Unije.

Ministrica je naglasila da treba poticati regionalni razvoj te omogućavati zapošljavanje u manjim mjestima kako bi se Hrvatska ravnomjernije razvijala.

Dekan Pomorskog fakulteta Boris Pritchard predstavio je aktivnosti fakulteta, a Grabar-Kitarović ustvrdila da je Ministarstvo pripravno pomoći ako se pojave nedoumice u vezi organiziranja fakulteta u skladu s europskim standardima.

Podsjetila je da Ministarstvo prima studente i postdiplomante na kraća stažiranja naglasivši da se time želi demistificirati rad državne uprave i umanjiti euroskepticizam kojega najviše ima među studentima.

(Hina) xhšup ymd

Pročitajte više