Na sastanku HDZ-a i SDSS-a dogovorena potpora SDSS-a Vladi

NA DANAŠNJEM sastanku premijera Ive Sanadera i vodstva HDZ-a sa čelnicima SDSS-a dogovoreno je da će se razgovori između dviju stranaka nastaviti i nakon konstituiranja lokalnih vlasti, a potpora SDSS-ovih saborskih zastupnika Vladi u međuvremenu neće doći u pitanje

"Razgovori dvaju partnera se nastavljaju, i dok se sva pitanja ne riješe, pozicija SDSS-a na nacionalnoj razini neće se promijeniti", izjavio je nakon sastanka potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Naglasio je da će SDSS i dalje inzistirati na dosljednoj provedbi Izbornog i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Nakon formiranja lokalnih vlasti ocijenit ćemo kako su se ti zakoni primijenili, a onda ćemo moći izravno razgovarati o pitanjima suradnje i o onim točkama HDZ-ova i SDSS-ova sporazuma koje su nam važne", rekao je Pupovac.

Novinare je zanimalo bi li SDSS zadovoljilo kad bi se kvota koju u lokalnim vlastima srpskoj nacionalnoj manjini jamči Ustavni zakon popunila s drugih lista.

"Ako bi to bilo u skladu sa zakonom, mi tu ne bismo mogli ništa, bili mi time zadovoljni ili ne, ali inzistiramo na striktnoj primjeni zakona", odgovorio je Pupovac.

Na novinarsko pitanje je li SDSS odustao od ranijeg stajališta po kojem je suradnju na nacionalnoj razini vezao uz suradnju u pojedinim sredinama, a pogotovu u Kninu, odgovorio je: "To je vaš zaključak, a kako će to sve izgledati, pričekajmo da se razgovori obave do kraja".

Glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček zaključio je kako nema razloga da se koalicija na nacionalnoj razini dovodi u pitanje te ponovio kako HDZ neće odustati od načela supsidijarnosti, ni u Kninu ni u drugim sredinama.

Naglasio je da će HDZ do kraja ispoštovati Ustavni zakon, te da to ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje.

Pročitajte više