Na sveučilištu u Kopru mjesta za 200 istarskih studenata

NA PRIMORSKOM sveučilištu u Kopru studira 14 studenata iz susjednih hrvatskih općina u Istri, a moglo bi ih studirati barem 200, izjavila je rektorica tog sveučilišta i nekadašnja slovenska ministrica prosvjete Lucija Čok, koja je u subotu o tome razgovarala s gradonačelnicima Buja ,Buzeta, Lanišča, Oprtalja, Brtonigle i Grožnjana.

Kako u ponedjeljak piše ljubljansko "Delo", dogovoreno je da predstavnici primorskog sveučilišta u spomenutim općinama uskoro predstave svoje studijske programe, a razmotrit će se i mogućnost da zajedno zatraže sredstva iz fonda Europske unije Interreg III. A koja će uskoro biti raspisana.

"I Hrvatska će uskoro u EU, pa je to racionalan potez", rekla je rektorica Lucija Čok.

Istarski gradonačelnici iznijeli su da iz njihovih pograničnih općina dosta učenika pohađa slovenske srednje škole. Slovenci obećavaju da bi hrvatski učenici i studenti, ako se odluče za Sloveniju, a ne za Rijeku ili Trst, bili bliže kućama, lakše bi mogli prelaziti granicu, a osigurali bi im i boravak u Sloveniji.

Kako piše "Delo" u posebnom komentaru, u Sloveniji postoji opasnost od odljeva mozgova nakon ulaska u Europsku uniju, osobito opasnost da mladi ljudi nakon studija otiđu u zapadnu Europu u potragu za boljom mogućnošću zarade.

"U Sloveniji navodno postoji 15 centara raznih multinacionalnih tvrtki koje novače naše stručnjake, a nadarene studente prate još dok su na fakultetu", piše u "Delu" Boris Jež.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više