Na Zagrebačkoj burzi moguć povećan promet, u fokusu su poslovna izvješća kompanija

Foto: FAH
 
NA ZAGREBAČKOJ se burzi danas očekuje nešto veći promet nego što je to uobičajeno jer kompanije objavljuju poslovna izvješća za prvo tromjesečje, a smjer Crobex indeksa ovisit će o tim financijskim rezultatima.
 
Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.
 
Crobex indeks oslabio je jučer 0,16 posto, na 1.785 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,27 posto, na 1.037 bodova.
 
Redovni promet dionicama iznosio je 11,5 milijuna kuna, što je otprilike 7,5 milijuna više nego dan ranije.
 
Ostvaren veći promet s dionicama Viktora Lenca
 
Veći promet nego što je to uobičajeno ponajviše se zahvaljuje trgovanju dionicama Brodogradilišta Viktor Lenac. Uz promet od 6,9 milijuna kuna, cijena te dionice pala je 3,8 posto, na 8,80 kuna.
 
S prometom od 1,8 milijuna kuna slijedila je dionica Podravke, pri čemu joj je cijena skočila za 5,6 posto, na 285 kuna, nakon vijesti da je Nadzorni odbor predložio glavnoj skupštini da se iz lanjske dobiti dioničarima isplati dividenda od 7 kuna po dionici.
 
Ta prehrambena kompanija izvijestila je, također, da joj je neto dobit u prvom tromjesečju dosegnula gotovo 70 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju zarada iznosila 18 milijuna.
 
Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su 989 milijuna kuna, što je rast od 75,6 milijuna kuna ili 8,3 posto na godišnjoj razini.
 
"Podravka je prema jučer objavljenom izvješću imala vrlo uspješan prvi kvartal, sa skoro 70 milijuna kuna neto dobiti, pa ne čudi značajan porast cijene dionice", kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja Splitske banke.
 
Dionicama Končara pala cijena
 
Dionicama Končar-Elektroindustrije jučer je, pak, ostvaren promet od oko 850 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 1,5 posto, na 665 kuna.
 
Među likvidnijim izdanjima pad cijene veći od jedan posto zabilježile su jučer dionice Zagrebačke banke, za 1,4 posto, Atlantske plovidbe, za 1,5 posto, i HT-a, za 1,5 posto.
 
S druge strane, među najvećim dobitnicama našle su se dionice Liburnia Riviera Hotela, s rastom cijene za gotovo 4 posto.
 
"Za danas predviđamo daljnju stagnaciju dioničkih indeksa, no kako nas i danas očekuju poslovna izvješća pojedinih velikih domaćih kompanija, primjerice HT-a i Janafa, moguća je i značajnija reakcija investitora, sve ovisno o brojkama koje će biti predstavljene javnosti", kaže Mišo Kalajžić.
 
Pale cijene dionica i na europskim burzama
 
A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,02, a pariški CAC 0,57 posto.
 
"Trenutno najveći uteg trgovini dionicama predstavlja rast prinosa na obveznice. Tako je, primjerice, prinos na američku 10-godišnju obveznicu dosegnuo čak 3 posto. Stoga je za očekivati da će visoki prinosi zasigurno uzrokovati priliv dijela sredstava iz dioničkog u obveznički segment trgovanja, koji se ipak smatra manje rizičnom klasom imovine", kaže Mišo Kalajžić.
 
Wall Street jučer ojačao
 
Na Wall Streetu su, pak, jučer cijene dionica blago porasle. Dow Jones ojačao je 0,25, a S&P 500 indeks 0,18 posto.
 
"Za razliku od Europe, na američkoj burzi ipak je prevladalo pozitivno raspoloženje ulagača. Iako je i tamošnje dioničko tržište pod pritiskom rasta prinosa na obveznice, dobri poslovni rezultati i zarade kompanija za prvi kvartal ipak su donijele prevagu, te su indeksi dan okončali uglavnom u 'zelenom' teritoriju", zaključuje Mišo Kalajžić.

Pročitajte više